İşsiz Kalan Beyaz Yakalı Emlakçılığa Yöneliyor



Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, temsilcilik almak için başvuran işsiz beyaz yakalı sayısının arttığını belirterek yıl sonuna kadar 350 olan temsilci sayısını 500'e çıkaracaklarını belirtti. Soner, emlakçılığın tazminat parasıyla kurulabilecek en fazla kazanç sağlayan iş olduğunu ve minimum risk taşıdığını kaydetti.

Emlakçılıkta markalaşmanın son yıllarda gelişen bir trend olduğunu ve standart hizmet sunabilen kişi ve kuruluşların öne çıktığını dile getiren Soner, gayrimenkul arayışında olan kişilerin de markalı emlakçılara yöneldiğini kaydetti. Markalı emlak şirketlerinin bu trend nedeniyle özellikle iyi eğitimli kesimden temsilcilik talebi almaya başladığını ve kriz nedeniyle yaşanan süreçte işsiz kalan beyaz yakalıların da ilgisinin arttığını söyleyen Soner, yaklaşık 15 bin dolar kaynakla emlak temsilciliği açılabildiğini ifade etti. Soner, markalı emlak temsilciliği konusunda şunları söyledi:

"Tıpkı ev eşyası, giyim malzemesi, gıda maddesi seçerken tercih edilen markalar gibi emlakçının markası da önem kazanıyor. Bu eğilim mesleğin popülaritesini artırırken eğitimli ve saygın kişileri de sektöre kazandırmış, tanınan emlak markalarının temsilciliğini alarak emlakçılık yapanlar yaygınlaşmıştır. Gelişmeye açık, heyecanlı ve saygın bir meslek olarak emlakçılığı seçenler, müşterilerine çağdaş ve kaliteli hizmet sundukları ölçüde emeklerinin karşılığını alacaklardır."

Lisans programları açılmalı

İstanbul'da bugün fiilen emlakçılık yapanların sayısının 50 binin üzerinde olduğunu belirten Soner, bunların içinde çok küçük bir yüzdenin Batılı ve evrensel anlamda emlakçılık yaptığını söyleyerek, son dönemde eğitim için sürdürülen çalışmaların gayrimenkul sektörüne umut verdiğini dile getirdi. Türkiye'de emlak konusunda lise veya yükseköğrenim görmek isteyenlere yönelik okulların bulunduğunu açıklayan Soner, bu eğitim kurumlarının yanı sıra bazı emlak şirketlerinin de kendi organizasyonları dahilinde kendilerine ait markanın eğitimini verdiklerini dile getirdi.

Emlakçılık alanında uzun yıllara dayanan tecrübenin mali, ekonomik ve hukuki bilgilerle birleştirildiğini anlatan Soner, bu tarz eğitimlerde bu bilgilerin son derece faydalı ve önemli olduğunu aktardı. Mesleki eğitim ile ilgili üniversite programlarının yasa ile desteklenmesi gerektiğini ifade eden Soner, "Mevcut emlakçıların değişen koşullar karşısında bilmeleri gereken konularda eğitim almaları sağlanmalıdır. Buna uygun lisans ve lisansüstü programları açılmalıdır. İTO Meslek Eğitim Merkezi'nce sürdürülen ‘Emlak Müşavirliği Eğitim Programı' şu anda bu konuda verilen en önemli hizmetlerden biridir" diye konuştu.