İştah Kabartan Semt: Okmeydanı



Şişli-Mecidiyeköy, Taksim, Haliç gibi İstanbul’un en merkezi yerlerine yakınlığıyla bilinen Okmeydanı, E-5 kara yolunun da hemen dibinde. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da “Okmeydanı sermaye için büyük bir rant alanı” dedi.

Taksim, Şişli, E-5...

Okmeydanı geçtiğimiz günlerde AKP’li Beyoğlu Belediye Meclisinde depreme dayanıksız riskli alan ilan edildi. Uzun zamandır kentsel dönüşüm gündemiyle yaşayan mahalle kentin en merkezi yerlerinden biri. Kara yollarına bağlantısı, Haliç, Taksim gibi yerlere komşuluğu ve Tarihi Yarımada’ya yakınlığıyla oldukça değerli bir bölge.

‘Kentsel ranta el koymak istiyorlar’

Evrensel'den Sinem Uğurlu'nun haberine göre, Okmeydanı’nın çevreyle ilişkileri açısından son derece önemli bir noktada yer aldığını ifade eden Muhcu, “Tarihsel süreç içerisinde kentin gelişimine bağlı olarak kent merkezinde değerli bir yerleşim alanı haline geldi Okmeydanı. Buradaki kentsel ranta el koymak istiyorlar” diye konuştu.

Okmeydanı Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Çetkin de, bölgeye lüks konutlar yapılmak istendiğini söyleyerek, “Bu konutları Okmeydanı halkı için yapmayacaklar. Burada yaşayanların o konutları almak için ekonomik gücü yetmez. Değil satın almak, bu konutların aidatını bile ödeyecek durumda değil. Bunların niyetleri bahaneler yaratarak bu araziyi boşaltmak. Bizim mülkiyet sorunumuz da çözülmediği için söz sahibi olamayacağız” dedi.

Okmeydanı Şanzelize olacak

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı için hayata geçireceği projeyi açıklamıştı: Okmeydanı Şanzelize olacak. Şanzelize, Paris’in en ünlü caddesi. Demircan yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Bu yeni planlamada hedefimiz ticaret olacak. Ticaretin sanayiye değil, hizmet sektörüne dayalı olmasını amaçlıyoruz. Bölgemiz tarihi ve turistik bir bölge. Böyle bir mekan da ticaretsiz olmaz. Yeni Okmeydanı’nı seyir terası, turistik merkezlerin yanı sıra ticaret ve iş merkezlerinin olduğu, alışveriş ve yemek yemek için gözde mekanların yer aldığı bir yer olarak kurguladık. Okmeydanı için, dünya örneklerinden Şanzelize’si ile yarışabilecek yeni caddelerin olduğu, özel bir destinasyon yaratmak amacıyla planlarımızı yaptık.”