İstanbul 2010 Ajansı Yürütme Kurulu'na İki Yeni Üye



İstanbul’u 2010 Avrupa Kültür Başkentliği sürecine hazırlamak amacıyla 2008 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu’nda görev alacak iki yeni üye, dün Sepetçiler Kasrı’nda yapılan Danışma Kurulu toplantısında gerçekleştirilen seçim sonucunda belirlendi.

Geçtiğimiz ay Yürütme Kurulu’ndaki görevlerinden ayrılan Halim Bulutoğlu ve Faruk Pekin’den boşalan görevlere, İstanbul’un 2010 sürecini başlatan sivil inisiyatif Girişim Gurubu’ndan bu yana Ajans’ta çeşitli sorumluluklar üstlenen Korhan Gümüş ve Vecdi Sayar getirildi.

Yenikapı – Theodosius Limanı, Küçükyalı Arkeoloji Parkı, AKM Restorasyonu, Hasanpaşa Gazhanesi’nin Sanat Merkezi’ne Dönüştürülmesi gibi birçok önemli projeye imza atan Korhan Gümüş, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kentsel Uygulamalar Direktörü ve Danışma Kurulu üyesi görevlerini yürütüyordu. TURSAK Vakfı’nın kurucularından olan ve halen Kültürlerarası İletişim Derneği’nin yöneticiliğini yürüten Vecdi Sayar ise İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktaydı.   

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Yapısı

2 Kasım 2007 tarihli 5706 sayılı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun ile kurulan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, sivil toplum, merkezi ve yerel yönetimler ile özel sektörün bir çatı altında toplandığı yeni bir yönetişim modelini uygulayarak çalışmalarını hayata geçiriyor. Ajans’ın tüm yönetim organları, kanunda yer alan ilgili maddelerce belirleniyor. Buna göre, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun’un 8. Madde’si gereği Yürütme Kurulu’nda, sivil toplumu temsilen Girişim Grubu’nda yer alan iki üyenin yer alması gerekliliği bulunuyor.

Bu maddeye göre Yürütme Kurulu; Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası'nın birer temsilcisi ve Danışma Kurulu'nun, geçici 2'nci maddede belirtilen Girişim Grubu'nda yer alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri arasından seçeceği iki üye ile Danışma Kurulu'nun diğer üyeleri arasından seçeceği iki üyeden oluşuyor. 

Vecdi Sayar


1950 Zonguldak doğumlu olan Vecdi Sayar ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun. Gazeteci-yazar, sahne tasarımcısı ve sanat yönetmeni olarak kültür-sanat dünyasının farklı alanlarında birçok sorumluluk üstlenen Sayar, halen Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği Başkanı ve Sinema Yazarları Derneği Onur Üyesi olarak görev alıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Kurulu üyesi olarak en başından beri sürecin içinde yer alan Sayar, bugüne kadar Kültür Bakanlığı Müşavirliği, Paris Türkiye Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği, Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi yöneticiliği, İstanbul Uluslararası Film Festivali Program Direktörlüğü,  BM 1996 HABITAT Konferansı Sanatsal Etkinlikler Direktörlüğü, TÜRSAK Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyeliği gibi Türkiye’de kültür-sanat hayatına değer yaratan birçok farklı görevi başarıyla yürüttü.

Yazılı ve görsel medyanın farklı alanlarında yıllarca gazetecilik de yapan Sayar, İngiltere, İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, ABD ve Kanada’da Türk Film Festivalleri gerçekleştirdi, Cannes’dan (Altın Kamera) Atina’ya çok sayıda uluslararası film festivalinde jüri üyesi olarak Türkiye’yi temsil etti. 

Korhan Gümüş


1954 İstanbul doğumlu olan Korhan Gümüş, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi’nde doktora çalışmasını tamamladı.

Sivil inisiyatifler ve bağımsız kuruluşlarla, kamu arasında ortaklık alanları üzerine uzun yıllar çalışmalarını sürdüren Gümüş, 1996 yılında İnsan Yerleşimleri Derneği’ni kurdu, Sivil Anayasa Girişimi içinde yer aldı. Habitat II Konferansı STK Forumu, 1999 depremi ardından Sivil Koordinasyon Merkezi kuruculuğu, 1999-2000 yılları arasında afet evleri proje koordinatörlüğü ve Galata Rehabitilasyon Projesi yöneticiliğinin ardından, 1999 yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığı için girişim çağrısını yaptı. 2006 yılında Girişim Grubu’nda, seçimden sonra ise ilk Yürütme Kurulu’nda yer aldı.

İstanbul Sanat Tanıtım ve Araştırma Vakfı, Türkiye Toplumsal ve Ekonomik Tarih Vakfı, Galata Derneği, Cihangir Derneği gibi çeşitli STK’larda üyelikleri bulunan Gümüş, halen farklı yayın organlarında makaleler yayımlamaktadır.