İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının, kültür-sanat, kültürel miras, kentsel uygulamalar ve kent kültürü alanlarında gerçekleştirdiği etkinlikler, İstanbullularla buluşmaya devam ediyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği tarafından yürütülen ‘İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor’ projesi kapsamında, alanının önde gelen 6 ismi Remo Salvadori (İtalya), Sophie Calle (Fransa), Victor Burgin (İngiltere), Peter Kogler (Avusturya), Danae Stratou (Yunanistan), Antoni Muntadas (İspanya-ABD) İstanbul'a davet edildi ve yaptıkları çalıştaylara katılan sanatçılarla birlikte İstanbul için yapıt üretmeleri sağlandı.

Projeye Türkiye'den katılan 48 sanatçının çalıştaylar sonucunda ürettiği yapıtlar, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç'in ev sahipliğinde, sanatçıların da katılımıyla 1 Ekim Cuma günü Sanat Limanı'nda izleyicilerin ilgisine sunulacak. Sergi, 31 Ekime kadar görülebilecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kent Kültürü Yönetmenliği bünyesinde oluşturulan 2010 Gönüllü Programı çalışmasıyla mahalle kültürünü canlandırmak amacıyla ‘Mahalle Şenliklerine’ devam edilecek.

İstanbul Boğazı'nın, Karadeniz'le buluştuğu kıyıda eski bir balıkçı mahallesi olan, deniz ürünleri, doğası, komşuluk ilişkileri ve birlikte yaşam kültürünün güzel örneklerinden birinin sergilendiği Rumelikavağı, 2 - 3 Ekimde saat 10.00'da başlayacak şenliğe ev sahipliği yapacak. Şenlikte, geziler, gösteriler, sohbetler, atölye çalışmaları, paneller ve konserler, gece yarısına kadar devam edecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının, denizcilik projeleri kapsamında yer alan Hulda Festivali, tanınmış heykel sanatçısı İlhan Koman'ın yaşadığı ve çalıştığı tarihi gemi M/S Hulda, Stokholm'de başlayan etkinliklerin ardından çıktığı uzun yolculuğun son durağı olan İstanbul'a gelecek. Gemi, 31 Ekime kadar Plato Sanatta gezilebilecek.
    
Ebru sanatkarları Taksim Meydanı’nda
    
Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği tarafından İstanbul'un kültür hayatında köklü bir geçmişi olan ebru sanatının, klasik üslubunu devam ettirilmesine olanak sağlamak ve unutulmaya yüz tutan bu sanat dalını genç kuşaklara tanıtmak amacıyla hayata geçirilen ‘Ebru Tekneden Çıkıyor’ projesi kapsamında düzenlenen ‘Türk Ebrusu'nda Düzgünman Ekolü’ sergisi, 30 Eylüle kadar Hünkar Kasrı'nda görülebilecek. Ebru atölyelerinin üçüncüsü ise 2 Ekimde Taksim Meydanı'nda 12.00-17.00 saatleri arasında ebru eğitmenleri eşliğinde düzenlenecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının ‘Taşınabilir Sanat’ projesi kapsamında, küratörlüğünü Altı Aylık'ın üstlendiği ‘Heyday Yeniliklerin Yayılması’ sergisi, 3 Ekime kadar Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde ilçe halkıyla buluşacak.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yer alan ‘İstanbul Düğünleri Fotoğraf Sergisi’, 15 Ekime kadar Fototrek Fotoğraf Merkezi'nde açık kalacak.
 
Kentsel Projeler Direktörlüğü etkinlikleri kapsamında İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Saner danışmanlığında, Cem Kozar ve Işıl Ünal tarafından kurulan PATTU'nun çalışmalarıyla ortaya çıkan ‘İstanbul'da Tarih ve Yıkım / Hayal-et Yapılar’ projesiyle aynı adı taşıyan kent kültürü sergisi 18 Ekime kadar Çırağan Sarayı Heykel Galerisi'nde görülebilecek.

‘Hüseyin Çağlayan 1994 – 2010’ retrospektif sergisi, 24 Ekime kadar İstanbul Modern'de, ‘Ada Sahillerinde Bekliyorum’, ‘Adalılar’ ve ‘Adalar'da İz Bırakanlar’ sergileri, 31 Ekim’e kadar Çınar Mevkisi ve Büyükada İskelesi'nde, ‘İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi’ 20 Kasıma kadar Santral İstanbul'da, Serge Spitzer'in ‘Molecular (İstanbul)’ enstalasyonu, 31 Aralık’a kadar eski Hasköy Mayor Sinagogu'nda, ‘İstanbul'da Olmak, İstanbullu Olmak’ heykel yerleştirme 31 Aralık’a kadar Caddebostan Dalyan Parkı'nda açık kalacak. 
    
Yenikapı'da mistik görüntüler
    
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteklediği, Mevlana'nın öğretilerini ve düşüncelerini tüm dünyaya yaymak amacıyla düzenlenen ‘Sema Ayin-i Şerifi’ 30 Eylül ve 3 Ekimde Yenikapı Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türk Musikisi Vakfının, ‘İstanbul Mimarisinin Müziği’ projesinin sekizinci konserinde, konu Yenikapı Mevlevihanesi ve Dede Efendi olacak. Sanat hayatının önemli bir kısmını Yenikapı Mevlevihanesi'nde yaşayan Dede Efendi'nin eserleri, 2 Ekimde mevlevihanede düzenlenecek konserle İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından seslendirilecek.

‘Sivil Toplum Diyalogu - İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hibe Programı’ çerçevesinde, Avrupa Birliği tarafından fonlanan ‘İnsan Şehirler Brüksel - İstanbul 2010: Kamusal Alan Tasarlamak’ projesi çerçevesinde, ‘İnsan Şehirler Brüksel- İstanbul 2010: Kamusal Alan Tasarlamak’ festivali, 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Galata Köprüsü'nde gerçekleştirilecek. Festival, İstanbul, Brüksel ve Human Cities projesine katılan diğer şehirlerarasında kentsel tasarım, kültür ve kamusal alanla etkileşimle ilgili disiplinler arası alışverişi teşvik etmeyi amaçlıyor.