İstanbul 2010 İçin Resmi Çalışmalar Artık Başlasın!


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5706 sayılı 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun'u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı kanun, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kanuna göre, 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi' kapsamında, İstanbul'u bir 'Kültür Başkenti' olarak hazırlamak, yapılacak etkinlikleri planlamak, yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere bir '2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı' kurulacak. İstanbul'da kurulacak ajans, özel hukuk hükümlerine tabi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkili, tüzel kişiliğe sahip olacak.

AKM Projesine Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Karar Verecek
Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) bulunduğu parsel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait parsel ve eklenebilecek diğer belediye ve Hazine arazilerinden oluşacak alanda yeni bir AKM binası ve müştemilatlarının projesi ve inşaat yapım işleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu karar ve görüşleri doğrultusunda yapılacak.

Ayazağa'da, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yapımına başlanan ancak tamamlanamayan kültür merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek 2010 yılına yetiştirilecek. Yine İstanbul'un Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası, İstanbul Kütüphanesi olarak düzenlenecek.

İTO ve İSO da Destek Olacak
Projeyle ilgili harcamalar, ulusal bir banka nezdinde açılan özel hesaptan karşılanacak. Özel hesabın gelirleri; İstanbul İl Özel İdaresinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2008, 2009 ve 2010 yılı bütçelerine her yıl bu amaçla konulacak ödenek ile İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından 2008, 2009 ve 2010 yıllarında aktarılacak tutarlardan oluşacak.

Ayrıca; yurt içi ve yurt dışından sağlanacak yardım ve bağışlar dışında, sponsorluklarla, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" logo ve isim hakkının kullanımından da gelir elde edilecek.
Mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, satım, kira ve her türlü işlemlere ilişkin usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılacak yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemeyle yapılacak iş ve işlemler ile bu iş ve işlemler her yıl TBMM KİT ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenecek.

Ajans Yürütme Kurulu, kuruluşunu tamamladıktan sonra 60 gün içinde program ve bütçesini Koordinasyon Kuruluna sunacak. Koordinasyon Kurulu da Ajansın bütçesini 15 gün içinde onaylayacak.