İstanbul 2010'un Değişen Vizyonu

Avrupa Parlamentosu’nun görüşü ve Avrupa Birliği Kültür Bakanları Konseyi’nin onayıyla 13 Kasım 2006 günü 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu ilan edilen İstanbul için belirlenen vizyon ve temel hedefler, dosya hazırlama sürecinde, ‘kent merkezi-çeper arasındaki ilişkiyi kurmak’, ‘kentlilik bilinci oluşturmak’ ve ‘katılım’ şeklinde tanımlanmıştı. Devam eden süreçte söz konusu vizyon ve temel hedefler tamamen rafa kaldırılmadılar belki ama vizyon ve temel hedef olma niteliklerini kaybettiler.

Bu anlamda ön plana çıkan temel hedefler; İstanbul’un eşsiz değerlerini ortaya koymak, kültürel mirası koruma projeleri gerçekleştirmek, kültür sanat altyapısını ve etkinliklere katılımı geliştirmek, İstanbul’u kültür ve sanatla tanıtmak, İstanbul’un kültür turizmi pazarından aldığı payı artırmak ve İstanbullunun karar alma sürecine katılımını artırmak olarak şekillendi.

2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları çalışmalarında koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulan ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ ise bu temel hedeflere bağlı olarak 3 ana konuya odaklandı:

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ‘Kentsel Uygulamalar ve Kültürel Mirasın Korunması Projeleri’, Kentsel Uygulamalar Direktörlüğü, Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü, Kentsel Proje Koordinasyon Direktörlüğü bünyesinde hayata geçirildi.

‘Kültür Sanat Projeleri’ ise; Görsel Sanatlar, Müzik ve Opera, Kent Kültürü, Edebiyat, Sinema ve Belgesel, Gösteri ve Sahne Sanatları, Geleneksel Sanatlar Yönetmenlikleri çatısı altında üretilip şekillendirilerek hayata geçirildi.

Süreç devam ettikçe söz konusu temel vizyon, başvuru dosyasındaki baskınlığını yitirdi ve adı geçen 3 temel başlığın kendi alt vizyon ve hedefleri oluşturuldu. Her disiplinin ayrı ayrı tanımladığı vizyonlar ise sonuçta, bütünleşik yapıdan uzaklaşılmasına neden oldu.