İstanbul AVM Şehri Olma Yolunda



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim'deki topçu kışlasının yerine AVM yapılacağını açıklamasının ardından gözler bu alana çevrildi. Türkiye son yıllarda çılgınca alışveriş merkezleri yapıyor. Tabii ki lider İstanbul... İstanbul'da sayısı 93'e dayanan AVM'leriyle Avrupa'da en çok AVM'nin inşa ediliği şehir olmayı başardı. Akşam Gazetesi'nin haberine göre Dünyada ise ilk 5'in içinde. Rakibi olan bütün şehirler ise Çin'de. 180 şehri kapsayan CBRE Global Değerlendirme raporuna göre an itibarıyla dünya üzerinde 32 milyon metrekarelik alan AVM olarak inşaat halinde. Her yıl inşa edilen AVM alanları ise önceki yıla göre yüzde 15 artıyor. AVM piyasasının lideri ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin. Yeryüzünde inşa edilen her iki AVM'den biri Çin'de Ö CBRE'in raporuna göre İstanbul dünyanın en aktif 5. AVM kenti. İstanbul'da 350 bin metrekareye yakın AVM alanı 2012'de açıldı. Çin'in Chengdu şehri ise 600 milyon metrekareyi aşan AVM açılışı ile 2012 yılını zirvede kapattı. Onu Çin'den  Tianjin, Shengyang ve Pekin izliyor. 2012'de en çok AVM'nin açıldığı 10 kent arasında sadece 2 tane Avrupa kenti var. İstanbul 5.'yken St. Petersburg 7. sırada. 

Avrupa’da AVM sayısında kayda değer bir artış yok. Ekonomik kriz ile birlikte geçen yıl AVM'ler yaşlı kıtada' metrekare olarak sadece yüzde 10 artmış. Avrupa AVM piyasasının en hareketli kentleri ise İtalya'da bulunuyor. Roma Napoli ve Palermo bu şehirlerden bazıları. Raporun kapsadığı 180 ülkenin içinde 93 adet Avrupa şehri de bulunuyor. Bu 93 Avrupa şehrinin 73'ünde geçen sene AVM açılmamış. 2012'de ise İstanbul'da toplam olarak 7 adet AVM açıldı ve İstanbul bu dalda metrekare bazında 1. oldu.

Hala gidecek yol var

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) eski Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal'a göre  yapılan araştırmada İstanbul'un zirveye oynaması çok normal. Uzun süreler Türkiye'yi bu tip listelerin tepesinde görebileceklerini söyleyen Kodal, İstanbul'daki AVM alanının ise gelişmişlerin gerisinde olduğunu belirtti.

AVM’ler Ankara’ya açılacak

Araştırmada göze çarpan diğer bir etkili nokta ise inşaat halindeki AVM'lerin durumu. İstanbul dünyada en çok AVM'nin yapıldığı 3. şehir olarak dikkatleri çekiyor. Çin'in Chengdu şehri 2.9 milyon metrekare inşaat halindeki AVM alanı ile bu alanda lider onu yaklaşık 2 buçuk milyon metrekare inşaat halindeki AVM alanı ile Çin'den Tianjin izliyor. İstanbul'un şu an inşa halindeki AVM'lerinin toplam alanı ise 2 milyon metrekare. İstanbul önümüzdeki yıllarda 32 adet AVM projesine daha ev sahipliği yapacak. Bu yüzden kentin daha uzun süre AVM listesinde yukarılara oynaması bekleniyor. CBRE'a göre Ankara'da önümüzdeki yılların yükselen yıldızlarından olacak. Kentte önümüzdeki 3 yıl içinde 5 adet AVM'nin açılması bekleniyor.