İstanbul Bienali 2009'un En İyilerinden



Dünyanın en önemli uluslararası sanat dergilerinden Artforum’un 2009’un en iyilerine ayrılmış özel sayısında Türkiye de 11. İstanbul Bienali, bir kitap ve bir filmle ‘en iyiler’ arasında gösterildi.

Sanatın çeşitli alanlarındaki ‘en iyiler’ Charlotte Gainsbourg’dan John Waters’a, bu yılki Venedik Bienali’nin küratörü Daniel Brinbaum’dan Centre Pompidou’nun çağdaş sanat başküratörü Christine Macel’e kadar dünyanın önemli sanatçı, küratör ve yazarlarıyla yapılan soruşturmalarla belirlendi. 2009’un Türkiye’deki en önemli sanat olaylarından biri olan ‘İnsan Neyle Yaşar?’ temalı 11. İstanbul Bienali, küratör Charles Esche’ye göre yalnızca İstanbul’da değil tüm dünyada ‘yılın en iyi gösterisi’ oldu. 2005 yılında 9. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü Vasıf Kortun’la birlikte üstlenmiş olan Esche, dergide dört sayfa yer ayrılan yazısında, “11. İstanbul Bienali, çok önemli inisiyatiflerin ürettiği sanatın ve gündemin şimdiye kadar hiç olmadığı kadar görünür olduğu bir sahne haline geldi” diyor.

11. İstanbul Bienali, Viyanalı bağımsız küratör Sabine Breitwieser’ın 10 maddelik ‘en iyiler’ listesinin de dördüncü sırasında yer almış. ‘Modernolojiler’ adlı sergisi halen Barcelona Çağdaş Sanat Müzesi’nde süren Breitwieser, bienalin öne çıkan özelliğinin “Dünyanın görmezden gelinen bölgelerinde yaşayan çok sayıda sanatçıya yer vermesi” olduğunu belirtiyor ve etkinliği “Yenileyici bir sürpriz” olarak nitelendiriyor. Breitwieser’ın listesinin başında ise, Isa Genzken’in bu yıl Londra ve Köln’de büyük ses getiren sergisi ‘Açıl Susam!’ yer alıyor.

Artforum dergisinin 2009’un en iyi kitapları soruşturmasında görüşü sorulan isimlerden Banu Cennetoğlu, 14 Ekim-14 Kasım 2009 arasında İstanbul’da Galeri Non’da gerçekleşen ‘Stüdyo Osep’ sergisine paralel olarak hazırlanan aynı adlı kitabı ‘yılın en iyileri’ arasında göstermiş. İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından Osep Minasoğlu’nun 80 senelik yaşam ve fotoğraf tarihini yeniden üretmeye odaklanan ve Tayfun Serttaş tarafından hazırlanan serginin tamamlayıcı ayağı olarak tasarlanan kitap, Aras Yayıncılık’tan çıktı.

Artforum’un özel sayısında Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Pandora’nın Kutusu’ adlı filmi de 2009’un en iyi filmleri soruşturması kapsamında Film Comment dergisinin editörlerinden Amy Taubin’in ilk 10’unda Alain Resnais’nin ‘Vahşi Ot’, Agnes Varda’nın ‘Agnes’in Plajları’, Jane Campion’ın ‘Parlak Yıldız’ adlı filmleriyle birlikte yer bulmuş.