İstanbul Büyükşehir'den Zarar Açıklaması



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir gazetede yer alan "Kamu zararı 1 milyar TL" iddiasına ilişkin, "Haber gerçek değildir. Sayıştay'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak hazırladığı kesinleşmiş bir kararı yoktur" açıklamasını yaptı. Yazılı açıklamada, henüz sonuçlanmamış rutin denetim faaliyetlerinin manşetten 'İşte Sayıştay'ın Hazırladığı İstanbul Raporu' şeklinde sunulmasının hiçbir haklı gerekçesi bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Haberin iç sayfadaki başlığı '1 Milyar TL'lik Zararın Belgesi' şeklindedir. Ancak ortada ne bir belge, ne de resmileşmiş bir karar örneği vardır. Manşet ve başlıklar gazetenin salt haber kaygısı ile hareket etmediği intibaını vermektedir. Henüz sonuçlanmamış bir değerlendirmeyi 'kesin hüküm' şeklinde sunmak, basın ahlakı ile bağdaşmamaktadır. Haber gerçek değildir. Sayıştay'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak hazırladığı kesinleşmiş bir kararı yoktur" denildi.

Açıklamada, bu tür asılsız haberler üzerine Sayıştay Başkanlığı'nca 13 Şubat 2009'da bir basın açıklaması yapılarak, düzenlenmiş sorguların, kesinleşmiş Sayıştay kararları gibi sunulup, bu yolla kamuoyunda ilgili kurumlar ve yöneticileri hakkında olumsuz kanaatlerin oluşmasına sebebiyet verildiğinin belirtildiği dile getirildi.

Sayıştay Başkanlığı'nın söz konusu açıklamasında "Sayıştay, her yıl çok sayıda kurum ve kuruluşu denetlemek suretiyle binlerce sorgu düzenlemektedir. Sadece sorumlularına tebliğ edilen bu sorguların bir kısmının ya da belirli kurumlara ait olanların bir şekilde temin edilerek kamuoyuna sunulması, sadece belirli kurumların mevzuata aykırı ya da eksik iş ve işlemlerinin bulunduğu şeklinde bir kanaat oluşmasına yol açmakta ve dolayısıyla kamuoyunun yanılmasına sebebiyet vermektedir" görüşleri aktarıldı.

Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, saydamlık ve hesap vermeyi sadece hukuksal değil, aynı zamanda etik bir gereklilik olarak gördüğü vurgulanarak, "Büyükşehir Belediyesi, sadece Sayıştay denetimiyle yetinmeyen ve kamu kuruluşları arasında uluslararası bir denetim firmasına da denetim yaptıran ilk kamu kurumudur" denildi.