İstanbul Cazibede Yerini Hamburg'a Kaptırdı



Pricewaterhouse Coopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) tarafından yayınlanan Avrupa Gayrimenkul Piyasasında 2009 Gelişme Trendleri Araştırması'na göre İstanbul, gayrimenkul yatırımı açısından en cazip Avrupa şehirleri sıralamasında ikinci sıradan üçüncü sıraya düşmesine rağmen yatırım için en güvenilir şehirler arasında kalmayı sürdürdü.

2008’in lideri Moskova ise Rusya'nın global krizde aldığı büyük hasarın ardından altıncı sıralaya gerilerken en büyük çıkışı Alman şehirleri gerçekleştirdi. Münih, geçen yıl yatırımın beklenen getirisi açısından dördüncü sıradayken bu yıl zirveye yerleşti, Hamburg üçüncülükten ikinciliğe yükseldi. Zürih ise geçen yıl 17'nci sıradayken bu yıl İstanbul'un ardından dördüncülüğe oturdu. Geçen yılın 15'incisi Londra ise beşinci oldu. Helsinki onuncu sıradan yedinci sıraya çıkarken, Paris beşincilikten sekizinciliğe düştü. Frankfurt üç sıra gerileyip onunculuğa indi.

İspanya ve İrlanda yok

En İyi 10 Listesi'nin verildiği araştırmada İspanya, İrlanda gibi geçmiş yılların flaş ülke şehirlerinin sıralamaya giremediği görüldü. Araştırma, 200 uzmana 27 ülkede 2009 tahmini sorularak gerçekleştirildi.

Düşen fiyat artan risk

Sektör uzmanları bu yıl çıkan sürpriz sonuçları iki farklı nedene bağlıyor. Bunlardan biri kriz sonucu fiyatı çok düşen şehirlerin getiri potansiyelinin artması. Diğeri ise geçmiş yıllarda fiyatı çok yükselmiş olan Moskova, Paris gibi şehirlerin fiyatı düşse bile hala pahalı olması ve fiyatların ülke riskini karşılayacak kadar ucuzlamamış bulunması.

İstanbul'un ise potansiyelinin yüksekliğine karşılık fiyatların hızlı düşmüş olması nedeniyle ilk üçteki yerini koruduğu düşünülüyor. Fakat İstanbul'un ikincilikten üçüncülüğe düşmesinin hâlâ ev fiyatlarında düşüş trendinin tamamlanmadığı ve daha düşük fiyat beklenmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Araştırma sonucunda gayrimenkulde en önemli sorunun gayrimenkul alımı için gerekli olan sermayenin kısa vadede temini olduğu ortaya çıktı. Gayrimenkul fiyatları krizle birlikte çok düşse de Avrupa'da bankaların konut kredisi verme konusunda isteksiz veya çok muhafazakar olduğuna dikkat çekiliyor.