Galataport'a Şener Vetosu



Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) sekreteryasını yürüten Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), Galataport ihalesine ilişkin YPK'de bekleyen dosyayı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) iade edeceği öğrenildi. ÖİB'nin bağlı bulunduğu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, projeyle ilgili birkaç günde karar verileceğini belirtti. ÖİB'nin projeyle ilgili iptal kararı vererek yeni bir ihale süreci başlatması bekleniyor.

Alınan bilgiye göre, DPT tarafından iade kararına ilişkin yazı yazıldı, ancak henüz karar ÖİB'ye ulaşmadı. Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Salıpazarı bölgesinde kruvaziyer yat limanı yapımına (Galataport Projesi) imkân tanıyan imar planındaki değişikliğin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanmasına ilişkin işlemin yürütmesini 5 Ocak 2006'da durdurmuştu. Bunun üzerine ihale ile ilgili son kararı verecek YPK'nin sekreteryasını yapan DPT'nin bağlı bulunduğu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ihalenin imzaya açılmasına onay vermeyeceğini açıklamıştı. Danıştay'daki davayı açan Şehir Plancıları Odası'nın Başkanı Erhan Demirdizen, ''Anayasanın kıyılarla ilgili hükmü çok açık. Bu imar düzenlemesi anayasaya aykırı, projenin de bu haliyle derhal iptal edilmesi gerekir'' diye konuştu.

ÖİB'ye bağlı Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ), Karaköy-Salıpazarı mevkiindeki 1.2 kilometrelik rıhtım ve sahil şeridinin kruvaziyer liman, oteller, alışveriş merkezleri yapılmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret (YİD) ihalesine çıkardı. İhaleye en yüksek teklif, 3 milyar 538 milyon Avro (4.3 milyar dolar) ile İsrailli işadamı Sami Ofer ile Global Menkul Kıymetler'in sahibi Mehmet Kutman 'ın ortaklığındaki Royal Caribbean konsorsiyumundan gelirken, bu grubun teklifinde ödemenin yüzde 80'inin projenin son 16 yılında yapılacağı ortaya çıktı. Türkiye limandan yılda 4 milyon Avro (49 yılda 196 milyon Avro) kazanırken, yapılacak projeye Ofer-Kutman ortaklığının verdiği 3.5 milyar Avroluk teklifin bugünkü değeri de 193 milyon Avro'ya geldiği, ayrıca ihale şartnamesine göre, projede yer alan yapıların işlevi değiştirilebileceği, konut yapılabileceği, taşınmazlar ortaklık adına kaydettirilerek projenin süresinin 149 yıla uzatılabileceği de anlaşıldı.

Projenin ihale sürecinde Ofer ailesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşmeleri de CHP'nin verdiği gensoruya konu oldu.

Unakıtan'a bağlı ÖİB, ihaleyi bağlı olduğu Maliye Bakanı aracılığıyla son kararın alınması üzerine Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderdi. YPK'nin sekreteryasını yapan ve Şener'e bağlı bulunan DPT, projeyi uzun süredir bekletiyordu.

'Daha iyi teklif buluruz'
İhalenin ÖİB'ye geri gönderildiği yönünde haberlerin gelmesi üzerine, Meclis'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan ÖİB'nin bağlı bulunduğu Maliye Bakanı Unakıtan, ''Birkaç gün içerisinde ÖİB ile toplantıları yaparız, ona göre kararı açıklarız'' dedi. İhaleye en yüksek teklifi veren Royal Caribbean konsorsiyumu ortaklarından Mehmet Kutman'ın önceki günkü ''kararlarını gözden geçireceklerine'' ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Unakıtan ''Biz de 'Daha iyi teklif buluruz' deriz'' diye konuştu.

Royal Caribbean konsorsiyumunun yerli ortaklarından Çeçen İnşaat'ın sahibi İbrahim Çeçen ise ''İhale bir an önce iptal edilirse bizi de sevindirecek'' dedi. Çeçen ihalenin kamuoyunda yarattığı sansasyon nedeniyle rahatsız olduklarını belirterek ''Artık bu açıklamadan sonra iptal edilirse memnun olacağız. Projeden soğuduk, artık bu proje ile ilgilenmeyeceğiz'' diye konuştu. RC'nin ortakları arasında Fenerbahçe'nin 2. Başkanı Nihat Özdemir 'in sahibi olduğu Limak da yer alırken, ihaleye diğer teklifleri Tepe Akfen ortaklığı ile Fiba konsorsiyumu vermişti.