İstanbul Havalimanı’na Taşınma İşlemi Neden Erteleniyor?



Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma tarihi bir kez daha ertelendi. İlk fazı 29 Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı’na taşınma tarihi ilk olarak Aralık 2019 olarak açıklandı. Bu tarih daha sonra Mart 2019 olarak değiştirildi. Son olarak ise taşınmanın Nisan 2019’da yapılacağı bilgisi verildi. Peki taşınma tarihinin sürekli olarak ertelenmesindeki sebep ne? Hava yolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN) Genel Başkanı İskender Çarkçı ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, İstanbul Havalimanı’nın fizibilite çalışmalarının rasyonel olarak yapılamadığı ve limana ulaşımda sorunlar yaşanabileceği görüşünde.

2 defa ertelendi
Sözcü'den Barış Özkan'ın haberine göre konu hakkında açıklamalarda bulunan HAVA-SEN Genel Başkanı İskender Çarkçı, İstanbul Havalimanı’nın 29 Ekim 2018 de açıldığını ancak bugüne kadar taşınma yapılamadığını, ilk olarak 30/31 Aralık 2018 tarihinin belirlendiğini, sonra 1/3 Mart 2019 tarihinin duyurulduğunu, şimdi de taşınma tarihi olarak 5/7 Nisan 2019 tarihlerinin belirlendiğini hatırlattı. İskender Çarkçı, taşınmanın gerçekleşmemesi hakkındaki düşüncelerini şöyle sıraladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"Daha uygun bir çalışma olabilirdi"
İstanbul Havalimanı’nın çok büyük, masraflı ve gerekli bir proje olduğunu söyleyen Başkan Çarkçı, “Ancak fizibilite çalışmaları rasyonel olarak yapılamamıştır. Yer seçiminden alt yapısına kadar daha uygun bir çalışma olabilirdi. Harcanan para çok fazla ama yatırımın geri dönüşü zor. Olayın finansal boyutu bizim doğrudan ilgi alanımız değil ama bazı yanlışlıkların olduğu basında çıkan hisse devri, çekilme, yeni ortak arama haberlerinden belli oluyor. Sonuçta devletimizin çözmek zorunda kalacağı bir sıkıntı olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

"Yer yer yoğun inşaatlar devam ediyor"
Yeni havalimanının, İGA tarafından projenin birinci aşamasında yapılması gereken kısımlarının, önemli bir bölümünün bitirildiğini belirten İskender Çarkçı, “Ancak havacılık bir bütündür. Kağıt üzerinde yüzde 90 hazır olmak yetmez. Elektrik sisteminde, uçakları körüklere yanaştırma sisteminde, hava şartlarına dayanıklılık testinde, apron taksi yolları ve pistlerin yoğun operasyona hazırlığında sorunlar var. Yer yer yoğun inşaatlar devam ediyor. Drenaj sistemi yetersiz. Yoğun yağışta operasyon çok olumsuz etkilenir.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...