İstanbul için Çok Kritik Beş Gün

Yanlış restorasyonlar, tarihi evlerin yakılıp, yok edilmesi gibi nedenlerle Dünya Miras Alanları Listesi'ndeki yeri tehlikeye giren İstanbul beş gün boyunca teftiş edilecek.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Başkanı Francesco Bandarin başkanlığındaki heyetin bugün geleceğini ve 13 Mayısa kadar kalacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu ziyaret bizim için önemli. World Heritage-Dünya Kültür Mirası tarafından, 2006 yılında İstanbul’a iki yıllık bir süre tanınmıştı. Heyet inceleme gezisine ilişkin hazırlayacağı raporu, UNESCO Dünya Kültür mirasının Temmuz ayında Kanada Quebec’te yapılacak toplantısında sunacak. Burada bulundukları süre içinde, İstanbul’un tarihi alanları olan Süleymaniye, Zeyrek, Surlar, Sultanahmet Meydanı, Fener ve Balat'ı gezecekler. Büyükşehir Belediyesinin belli merkezlerinde ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansında bir toplantı yapacaklar. Arkeoloji Müzesi ve Marmaray kazılarında incelemelerde bulanacaklar.Heyet raporu Kanada’da sunmadan önce bize de iletecek. Biz de görüşlerimizi belirteceğiz. O nedenle bu ziyaret bizim için önemli."

Olumsuz bir sonuç beklemediklerini söyleyen Taşbaşı, "Olumsuz bir karar çıkarsa bu İstanbul açısından prestij kaybıdır, çelişkidir, ama böyle bir karar çıkacağını ummuyorum. Özellikle surlarla ilgili yapılan yanlış restorasyonlar nedeniyle İstanbul bu listeden çıkarılmak istenmişti. Fener, Zeyrek ve Süleymaniye bölgelerinde de ahşap evler bir bir yok oldu. Ancak iki yıldır çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Eksikliklerimiz de var. Her şeyi tamamen yapmadık, ama ciddi bir sinerji yakaladık" diye konuştu.