‘İstanbul İçin Hafta Sonu Kentini Tasarla’ Yarışması Sonuçlandı



foto: Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, birinci Meriç Arslanoğlu, üçüncü Cem Çiftçi, ikinci Ferruh Barış Türe, Nurol GYO Pazarlama Direktörü Yelda Altürk


Nurol GYO
’nun bu yıl birincisini düzenlediği ‘İstanbul İçin Hafta Sonu Kentini Tasarla’ proje yarışması sonuçlandı. Yarışmaya, farklı mimarlık fakültelerinden toplam 200 öğrenci başvuru yaptı.

Dereceye giren projelere ödülleri Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç ve Nurol GYO Pazarlama Direktörü Yelda Altürk’ün katıldığı bir törenle verildi. Yarışmada İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Melike Yetim ve Meriç Arslanoğlu’nun birlikte hazırladığı ve Haliç’te bulunan Camialtı Tershanesi’nin tekrar kullanıma kazandırılmasıyla ilgili proje birinci oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Ferruh Barış Türe ikinciliği alırken, yarışmanın üçüncülüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Cem Çiftçi kazandı.

Hafta sonu için kente özel tasarımlar

‘İstanbul İçin Hafta Sonu Kentini Tasarla’ konulu tasarım yarışmasında öğrencilerden, 1950’li yıllardan itibaren hızla büyüyen ve plansız kentleşme yaşanan İstanbul'da, hafta sonu için kente özel tasarımlar ve yeni fikirler üretilmesi istendi. Yarışmada öğrencilerin; ‘açık alanlar’, ‘kıyılar’, ‘eğlence/dinlence alanları’, ‘yer’, ‘boş zaman’, ‘aylak/flaneur’ ve ‘mekansal ve sosyal kutuplaşma’dan ilham alarak tasarım geliştirmeleri ve fikirler üretmeleri beklendi.

Başvuruların, 26 Kasım 2012 -15 Mart 2013 tarihleri arasında alındığı yarışmanın kazananları 25 Nisan'da gerçekleşen jüri değerlendirme toplantısıyla belirlendi. Yarışmacıların yaratıcılık ve hayal gücünü yansıttıkları yarışmada projeler Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Eyüce, İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Erdem, Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tansel Korkmaz, Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç ve Nurol GYO Pazarlama Direktörü Yelda Altürk’ten oluşan jüri tarafından değerlendirildi.  

Kamusal alanların değerlendirilmesine yönelik projeler

Yarışmanın birincisi olan İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri Melike Yetim ve Meriç Arslanoğlu, Haliç’te bulunan Camialtı Tershanesi’nin tekrar kullanıma kazandırılmasıyla ilgili projeyi hazırladı. Projede, hızlı nüfus artışına maruz kalan İstanbul’da kentin ve kentlinin nefes alabileceği alanlar yaratılması amaçlandı. Jüri üyeleri, projenin kamusal alanın açılımları ve kamuya açılabilirlik potansiyeli olan alanların bu bağlamda ele alınmış olmasını dikkat çekici buldukları yönünde değerlendirmede bulundu.

Yarışmada ikinci olan Ferruh Barış Türe, artan göçle birlikte hızlı ve plansız büyüyen İstanbul’da kamusal alanların yeniden halkın kullanabileceği alanlara dönüştürülmesini amaçladı.

Yarışmada üçüncülüğü elde eden Cem Çiftçi ise ‘E-5 Hafta Sonu Rotası’ projesi ile İstanbullular’ın eğlenme, dinlenme ve aktivite ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik E-5 hattını ele aldı.

‘Geleceğin mimarlarını destekliyoruz’

Nurol GYO Pazarlama Direktörü Yelda Altürk, kurum olarak öğrencilerin yaratıcılığını ortaya çıkaracak bir projede yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Altürk, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ‘İstanbul İçin Hafta Sonu Kentini Tasarla’ yarışması geleceğin mimarlarının ilgisini çekti. Genç arkadaşlarımızdan bu denli yaratıcı ve tutkulu projelerin gelmesi bizi mutlu etti. Kent potansiyelini ortaya çıkarmayı ve mimarlık fakültesi öğrencilerinin yaratıcılıklarını desteklemeyi hedeflediğimiz yarışmamızı önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğiz” dedi.

Yarışma sonuçlarının açıklanmasının ardından, Camialtı Tershanesi’nin tekrar kullanıma kazanmasıyla ilgili hazırladıkları proje ile birinci olan Melike Yetim ve Meriç Arslanoğlu MacBook Pro, ‘Herkes İçin Kamusal Alan Herkes İçin İstanbul’ projesiyle ikinci olan Ferruh Barış Türe MacBook Air, ‘E-5 Hattı Haftasonu Rotası’  projesi ile üçüncü olan Cem Çiftçi ise iPad 4 kazandı. Ödüller, öğrencilere Nurol GYO Pazarlama Direktörü Yelda Altürk tarafından takdim edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu