İstanbul Kaçak Yapı Cenneti



Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından yapılan araştırmalara göre, kaçak yapı cenneti olarak bilinen ülkemizde toplam 14 milyon 772 bin 869 kaçak yapı bulunuyor.

Türkiye'nin üç büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir'de kaçak yapı sayısı 3 milyon 793 bin 869. Uzmanlar, kaçak yapıların bina bazında ele alınmaması gerektiğini, bina üzerinde fazladan yapılan bağımsız bölümlerin de kaçak olarak hesaplanması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmalar, binalardaki kaçak bağımsız bölüm sayısının üç büyük ilde 5 milyon 662 bin 433 olduğunu, Türkiye genelindeki il ve ilçelerde ise bu rakamın 9 milyon 110 bin 436'ya çıktığını ortaya koyuyor.

Kaçak yapılaşmanın en önemli nedeninin göç olduğunu belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Turgut, İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Muğla, Adana, Mersin, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır ve Antalya gibi büyük kentlerin kaçak yapılaşmada ilk sıralarda yer aldığını belirtiyor.

Turgut, "Ülkenin tarım toprakları sanayi bölgesi haline geldi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) beş yıllık kalkınma planlamaları yaptı, ancak sektörlerin hangi kentlerde yatırım yapacağını planlayamadı. Yanlış illerde gerçekleşen yatırımlar insanların köylerden kentlere göç etmesine neden oldu. Sanayici, fabrikasını kuracağı araziyi kendi seçti. Oysa ki, sanayi alanlarının seçimi devlet tarafından yapılmalıydı" diyor.

İstanbul'da kaçak yapı envanteri en fazla olan ilçelerin Avcılar, Gaziosmanpaşa, Beykoz ve Zeytinburnu olduğunu belirten Turgut, İstanbul'da 1,2 milyon yapının büyük bir bölümünün kaçak olduğunu, Sultanbeyli ilçesinin 30 bin kaçak yapı stoğuyla bir il büyüklüğüne ulaştığını belirtiyor.

Ekolojik dengeyi bozuyor

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Eylem Tuncaelli de, kaçak yapılara göz yumuldukça her türlü felaketin kapıda olduğunu belirtiyor. Kaçak yapıların ekolojik dengeyi bozduğunu belirten Tuncaelli, "Bina yapmak için yakılan ormanlar ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor.

Otsu bitkilerin topraktan koparılması dahi ekolojik dengeyi oldukça etkilediğine göre, yakılan ormanların doğaya verdiği zarar daha ürkütücü boyutlardadır. Su havzalarının çevresine yapılan kaçak yapılar sağlığımızı tehdit ediyor" diyor.