İstanbul Kararları, Küresel Krizden Çıkışa Katkı Sağlayacak



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ve Dünya Bankası Toplantıları'nda alınacak İstanbul kararlarının küresel ekonomik mimariyi yeniden yapılandırma çalışmalarına önemli katkıda bulunacağını söyledi. Babacan, küresel riskleri en aza indirecek strateji ve politikaların yakın işbirliği içinde belirlenmesinden tüm ülkelerin kazanç sağlayacağını savunurken, "186 ülke temsilcisinin bir araya geldiği bu toplantılar, bunun gerçekleştirileceği en uygun platformlardan biridir." dedi.

Bakan Babacan konuşmasında, IMF'nin borçlanma yoluyla temin ettiği ek kaynak tutarının 500 milyar doları aştığını, ancak bu kaynağın, kurumun kotalarının ciddi oranda artırılmasına engel olduğunu da söyledi. Babacan, uluslararası finansal sistemin istikrarına olan güvenin artırılması için kotaların en az iki katına çıkarılmasının şart olduğunu vurguladı. Ali Babacan, krize karşı hareket etmekte geç kalınması halinde yakalanan ivmenin de kaybedilebileceği uyarısında bulundu.

Küresel krizin, gelişmiş ülkelerin finans sektörlerindeki aşırı risk birikiminin sadece o ülkeler değil, küresel sistemin istikrarı için de sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Bakan Babacan, gelişmiş ülke finansal piyasalarından kaynaklanan sorunlar sonucunda, gelişmekte olan ülkelerin ciddi bir bedel ödemek zorunda kaldığını hatırlattı. Bu durumun tekrar yaşanmaması için IMF'ye büyük bir sorumluluk düştüğüne işaret ederken, uluslararası finansal kuruluşların gelişmekte olan ülkelerin kalkınma süreçlerinin desteklenmesinde daha fazla rol almasını istedi. Bakan Ali Babacan, toplantılar için İstanbul'a gelen üç bankanın yönetim kurulu başkanının kendisine Türkiye'deki operasyonlarından çok memnun olduklarını söylediğini belirterek, "Yatırım yapmayanlar da pişmanlık içinde." diye konuştu.