İstanbul Kıyılarında Tsunami Riski



Aktüel dergisindeki tsunami haritasına göre İstanbul'da tüm kıyılar tsunami tehdidi altında. Deprem Mastır Planı'na göre tsunamiden 25 bin kişinin etkileneceği öngörülüyor.

Haftalık Aktüel dergisi bugün (18 Mart) piyasaya çıkacak son sayısında, İstanbul'un tsunami haritasını verdi. Haritaya göre İstanbul'da bütün kıyılar tsunami tehdidi altında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı "Deprem Mastır Planı"na göre ise etkilenecek kişi sayısı 25 bin.

İstanbul Üniversitesi, olası bir İstanbul depreminden sonra meydana gelecek tsunamiden en çok etkilenecek bölgeleri bilimsel bir araştırmayla belgeledi, uydu fotoğrafları ile haritalandırdı. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Bölümü'nden öğretim üyelerinin hazırladığı "İstanbul'da Tsunami Tehlikesinin Değerlendirmesi" adlı bilimsel araştırma, Marmara Denizi'nde oluşacak dev dalgalar İstanbul'un hemen bütün kıyılarının tsunami tehdidi altında olduğunu gösteriyor.

2003'te Prof. Dr. Bedri Alpar ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Altınok yönetiminde gerçekleştirilen araştırmaya göre, başta Haliç ve İstanbul Boğazı olmak üzere, İstanbul'un güney kıyılarının etkileneceği açıkça görülüyor. Araştırmaya göre, tsunami kıyı yükseltilerine göre ilerleyecek. Prof. Altınok, özellikle dere ağızlarında çok etkili olması beklenen tsunaminin, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Beşiktaş Deresi ile Beşiktaş, Ayamama Deresi ile Yeşilköy ve Ataköy, Kurbağalıdere ile Kadıköy içlerine kadar gireceğinin altını çiziyor.

Tsunami Tehlikesi Altındaki Bölgeler

Beşiktaş
Kadıköy
Bakırköy
Yeşilköy
Ataköy
Büyükçekmece
Zeytinburnu Hipodrom
Kazlıçeşme ve surlar
Eminönü deniz otobüsleri terminali
Haliç tersanesi
Haliç'teki ana caddeler ve işyerleri
Koç Müzesi, Miniatürk ve Feshane
Dolmabahçe Sarayı