İstanbul, Kongre Turizminin Kaymağını 2008'de Yiyecek

Kongre turizmi ulusal ve uluslararası özellik kazanarak, yeni bir turizm türü olarak hızla gelişiyor. Türkiye'de kış aylarında durgunlaşan turizm sektörünü kongreler canlandırıyor. Kongreler, turizmi dört mevsimlik bir sektör haline getiriyor. 2008 yılında İstanbul'da 43 kongre yapılması planlanıyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, 2008'deki bu kongrelerle İstanbul'a 8 milyon turist beklediklerini söyledi. Bu dev organizasyonlar içinde en çok turist çekecek olanı ise Formula 1 olarak gösteriliyor.

Doluluk yüzde 90'a çıkar
Özellikle İstanbul turizminin gelecek yıl çok iyi geçeceğini söyleyen turizmciler, mart ayından ekim sonuna kadar birçok kongreye ev sahipliği yapılacağını, mayıs ayında ise Formula 1'le birlikte otellerin yüzde 90 oranında dolacağını belirtiyor.

İstanbul'daki birçok otel, rezervasyonlarını şimdiden tamamladı bile. Özellikle mayıs ayında diğer aylara göre ortalama iki kat doluluk bekleniyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, kongre katılımcıları tatil amacıyla gelen turistten üç kat fazla döviz bırakıyor. İstanbul'un 2008'de turizmin parlayan yıldızı olacağını belirten Timur Bayındır, "2007 sonunda, 22 milyon turisti misafir ettik, 18 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlandı. 2008'de ise, İstanbul'a 8 milyon turist, Türkiye'ye 24 milyon turist ve 20 milyar dolara yakın döviz girdisi getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"2008'de turizmin meyvelerini toplayacağız" diyen Yıldırım, 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası ile çalışarak, 2009 ve 2010'da İstanbul için hedeflenen rakamlara ulaşacaklarını söyledi. Yıldırım ayrıca, "Sektör olarak, tarih-kültür, alışveriş, kayak, golf, kongre gibi turizm çeşitlerimizi tanıtmanın yanı sıra, bölgesel destinasyon çalışmalarına da hız kazandırmalıyız" diye konuştu.

'Geleceğimiz turizm'
2008'de turizmin yükselişe geçeceğini vurgulayan BW The President Hotel Genel Müdür Yardımcısı ve TUROB Genel Sekreteri Erhan Çakay, "Türkiye bir turizm ülkesi. 1.5 milyon kişiye yarattığı istihdam, 40'a yakın sektörü tetiklemesi ve getirdiği büyük döviz girdisiyle ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Eğer, geleceğimiz turizm sektörü ise Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi mevcut pazarlarımızın yanında Çin, Hindistan, Japonya gibi yeni hedef pazarlarda daha etkin tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmamız gerekiyor" dedi.

'Fiyatlar yükselecek'
2008 yılında İstanbul'un her ay birkaç uluslararası kongreye ev sahipliği yapacağını belirten Erhan Çakay, "2008 yılı için rezervasyonları almaya başladık. Son yıllarda yoğun olarak gelen online rezervasyonların da artacağı göz önüne alındığında, 2008 yılında otellerimiz dolacak" ifadesini kullandı.

Antik Hotel Genel Müdürü ve TUROB Yönetim Kurulu üyesi Sevda Yılgaz ise, 2008 yılında, taleplerin artmasıyla fiyatların yükseleceğini belirtti.

"Özellikle mayıs ayında, Formula 1'in de etkisiyle oteller kilitlenecek" diyen Sevda Yılgaz, doluluktan 25 bine yakın ilave yatak eklenmesi gerekeceğini söyledi. Yılgaz, "2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un da katkısıyla Türkiye 20 milyar dolarlık turizm gelirine sahip olabilecek" dedi.

Formula 1 otelleri şimdiden doldurdu
2008 yılında İstanbul'da turizmin zirveye çıkacağını ifade eden Hotel My Dora Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan şunları söyledi: "2008'in Formula 1 dönemi için satışlarını bitirdik. Ağırlıklı olarak Türk işadamlarına hizmet verirken, Marmaray projesinin etkisiyle yabancı işadamlarını da ağırlamaya başladık. 2008'de, otel dolulukları yüzde 80'leri geçecek" dedi.

Yüzde 3'lük pay
Conrad İstanbul, Hilton İstanbul ve Hilton ParkSA Otelleri Satış Direktör Yardımcısı Esra Değirmenci, "2008 yılı beklentileri çok olumlu. Yapılacak kongreler, otelleri zorlayacak ve kimi zaman otellerde yer bulmak imkânsız olacak. 2008 yılı rezervasyonlarının büyük bölümünü tamamladık" dedi. Değirmenci, kongrelerin dışında 2008 yılında, Türkiye'ye uğrayan 'cruise' gemilerinde de ciddi bir artış olacağını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, uluslararası kongre turizmi pazarı dünyada 150 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Bu rakam dünya turizm gelirinin yüzde 30'luk bir bölümünü oluşturuyor. Kongre turizminde ilerleyen Türkiye ise bu pazardan sadece yüzde 3 pay alıyor.