İstanbul Modern’e 17500 Ziyaretçi



Resmi açılışı 11 Aralık 2004 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni ilk haftada 17 bin 500 izleyici gezdi. İzleyici sayısı özellikle Cumartesi 3 bin, Pazar günü ise 3 bin 500 kişiye ulaştı.

Karaköy Rıhtımı’nda, 8000 metrekarelik bir alana yayılan 4 numaralı Antrepo’da yer alan İstanbul Modern Sanat Müzesi çok yönlü, çok sesli, değişken ve dinamik bir eğitim ve kültür merkezi olarak hizmet sunmayı amaçlıyor.

Müzenin ana salonlarında 20. yüzyılın başından günümüze Türk modern ve çağdaş sanatının seçilmiş yapıtlarını içeren “Gözlem/Yorum/Çeşitlilik” başlıklı ilk koleksiyon sergisi yer alıyor. Serginin küratörlüğünü Ali Akay, Levent Çalıkoğlu ve Haşim Nur Gürel üstleniyor. Süreli sergiler galerisinde ise küratörlüğünü Fulya Erdemci’nin yaptığı “İstanbul Modern’e Doğru” başlıklı belgesel sergi izlenebilir.
Giriş fuayesindeki kablosuz ağ donanımlı “Yeni Medya Alanı”, ziyaretçilere yeni medya çalışmalarını izleme ve sanatı dijital müze ortamında tanıma olanağı sunuyor. İstanbul Modern fotoğraf bölümünde ilk olarak çağdaş Türk fotoğrafçılarının çalışmalarından oluşan “Biz’den Görünenler/ Cumhuriyet Sonrası Türk Fotoğrafından Bir Seçki” koleksiyonu sergileniyor. Eğitim salonunda ise Aliye Berger’in gravürleri görülebilir.
Giriş katındaki süreli sergiler galerisinde yer alan “İstanbul Modern’e Doğru” başlıklı belgesel sergi, 50 yılı aşkın bir tarihi olan 4 nolu Antrepo’nun tüm işlevleriyle bir modern sanat müzesine dönüşüm sürecini ve perde arkasını izleyiciyle paylaşıyor. Modern ve çağdaş sanatın dününü ve bugününü yansıtan, güncel sanatın uluslararası örneklerini bir araya getiren sergilerin sunulacağı süreli sergiler galerisinde, ilk uluslararası etkinliği “Bu Sadece Başlangıç” (This is just the beginning) ile İstanbul Modern’in baş küratörü Rosa Martinez gerçekleştirecek.
Arthouse Sinema Merkezi’nde ise, bağımsız sinema örnekleri ve festivaller dışında gösterim olanağı bulamayan filmlerden oluşan zengin bir program sunuluyor. Arthouse, 25 Avrupa Birliği ülkesinden 25 ünlü yönetmenin, 5’er dakikalık kısa filmlerinden oluşan “Şu Avrupa Dedikleri/ Visions of Europe” filminin ilk gösterimiyle kapılarını açıyor. “Visions of Europe”da Almanya adına yapılan film Fatih Akın’ın imzasını taşıyor.
Müze Mağazası’nda sergi ve etkinliklerle bağlantılı katalog, kitap, özgün hediyelik eşya, röprodüksiyon ve posterler satışa sunuluyor. Loft tarafından işletilen İstanbul Modern Kafe ise yalnızca müze ziyaretçilerine değil, dışarıdan gelenlere de açık, keyifli bir buluşma ve mola mekanı olarak hizmet veriyor.
İstanbul’un Avrupa’nın kültür başkentlerinden biri olma sürecine katkıda bulunmayı ve yılda 1 milyon ziyaretçi ağırlamayı amaçlayan İstanbul Modern, ilk yıl içinde 20 bin ilköğretim öğrencisine sanat eğitimi vermeyi planlıyor.
İstanbul Modern pazartesi günleri dışında her gün 10:00-18:00 arası açık. Perşembe günleri ise ziyaret saati 20:00’ye dek sürüyor.

İSTANBUL MODERN
Meclis-i Mebusan Cad. Liman Sahası
Antrepo No:4 Karaköy - İSTANBUL

Tel: 0-212-334 73 00
Fax: 0-212-243 43 19
Web sitesi: www.istanbulmodern.org
E-mail: info@istanbulmodern.org