İstanbul Modern'in Bahçesi Artık Güneşe Duyarlı!



İstanbul Modern’in The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle; Garanti Bankası, Polimeks Holding ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirdiği YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı’nın ikinci geçici yapısı ‘Katı Olan Her Şey’, müzenin bahçesine yerleştirildi. Radikal'in haberine göre, Pattu Mimarlık tarafından tasarlanan ve adını Karl Marx “Katı olan her şey buharlaşıyor” sözünden alan yapı, hava ısındığında kapanıp gölgelik işlevi görürken, soğuduğunda açılıp buharlaşıyor! Bölgenin endüstriyel geçmişiyle ilişkili biçimde metalden tasarlanan yapının zemin kısmı ise oturma yerleri, yeşilliği, yastıkları ve şezlonglarıyla tam bir dinlenme alanı şeklinde tasarlanmış.

Pattu (Cem Kozar, Işıl Ünal) tarafından tasarlanan, mühendislik ve yapım desteğini Metal Yapı’nın üstlendiği ‘Katı Olan Her Şey’, 15 Kasım’a kadar müzenin bahçesinde kalacak. Prof. Suha Özkan’ın başkanlığında mimarlık uzmanları, İstanbul Modern ve diğer YAP: Yeni Mimarlık Programı temsilcilerinden oluşan jürinin seçtiği finale kalan dört proje; Ali Sinan & Hasan Okan Çetin “Ağaçların Fısıltısı”, FLAT C “Halat Evi”, Herkes İçin Mimarlık “Kolektif Zemin”, Young & Ayata “Su Korusu” ise 2 Ağustos’a kadar İstanbul Modern’de sergilenecek.

İstanbul Modern’in 2012 yılında The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle başlattığı YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı, iki yılda bir, yaz aylarında, genç ve yükselen mimarlara İstanbul Modern’in dış mekânında geçici bir yapı tasarlama fırsatı sunuyor. 1998 yılında ABD, New York’taki MoMA PS1’da başlayan program, İstanbul Modern’in yanı sıra Şili, Santiago’daki CONSTRUCTO; İtalya, Roma’daki XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi (MAXXI) ve Güney Kore, Seul’daki Modern ve Çağdaş Sanatlar Ulusal Müzesi’nin (MMCA) dahil olduğu uluslararası bir ortaklıkla yürütülüyor.

YAP: Yeni Mimarlık Programı’na davet edilen mimar ve tasarımcılar, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi ekolojik çözümler öneren; gölgelik, su ve oturma alanı gibi öğelerle açık havadaki alanların kullanım olanaklarını artıran yenilikçi mimari tasarımlar yapmak için teşvik ediliyor. Kentte popüler yazlık mekânlardan birine dönüşen bu tasarımların ziyaretçileri kentin sıcağından koruması, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması, kentli için yakın sosyal alanlar yaratması ve tüm bunları makul mali ve mimari çözümlerle başarması gerekiyor.

Seçici Kurul mimarlık uzmanlarıyla birlikte, İstanbul Modern ve diğer YAP: Yeni Mimarlık Programı temsilcilerinden oluşuyor. Mimar Prof.Dr. Suha Özkan’ın başkanlığını yaptığı seçici kurulda, mimar Emre Arolat; İstanbul Modern Küratörü Çelenk Bafra; MoMA Küratörü Barry Bergdoll; XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi, MAXXI Mimarlık Kıdemli Küratörü Pippo Ciorra; İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu; YAP İstanbul Modern Koordinatörü Pelin Derviş; İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı; MoMA Küratörü Pedro Gadanho; MMCA Küratörü Geuntae Park; CONSTRUCTO Direktörleri Jeannette Plaut ve Marcelo Sarovic; mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve mimar Han Tümertekin yer aldı.

Eğitim programı: yapboz binalar

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, “KATI OLAN HER ŞEY” ile ilişkili bir eğitim programı hazırladı. “Yapboz Binalar” adlı eğitim programı, PATTU’nun esinlendiği “Katı olan her şey buharlaşıyor” sözünden yola çıkarak mimarinin geçiciliği ve uçuculuğu üzerine, İstanbul Modern’in şu anda bulunduğu alanın üzerinde geçmişte inşa edilen mimari yapılar hakkında tarihsel bir araştırma ve değerlendirmeyle başlıyor. Bu tarihin önemli bir dilimine şahitlik etmiş Nusretiye Saat Kulesi’nin gözünden anlatılan bir hikayeyi dinleyen ve geçmişte bu alanda inşa edilen yapıların görsellerini inceleyen 7-12 yaş grubu çocuklar; strafor, çubuk ve teller aracılığıyla eski ve mevcut yapılardan yola çıkarak soyut formlar ortaya çıkarıyor ve maketler üreterek programı tamamlıyor.