İstanbul Pahalılıkta New York'u Yakaladı



Yaşam Maliyet Araştırması’nda İstanbul, bu yıl 15 sıra birden yükselerek en pahalı 23’üncü şehir oldu. 100 puanlı referans şehir New York’un hemen ardından 99.4 puana sahip İstanbul’daki bu hızlı yükseliş, değerli YTL’nin yanı sıra petrol başta olmak üzere hızlı fiyat artışlarından kaynaklanıyor.

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in "Yaşam Maliyet Araştırması" sonuçlarına göre İstanbul, pahalılıkta New York’a yaklaştı. Mercer’in 6 kıtada, 143 şehri kapsayan 2008 yılı "Yaşam Maliyet Araştırması" sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, pahalılıkta ilk üçü sırasıyla Moskova, Tokyo ve Londra paylaşıyor.

Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 38. sırada yer alan İstanbul, 2008 yılı sonuçlarına göre sıralamada 15 basamak çıkarak pahalılıkta 23. sıraya yükseldi ve New York’a yaklaştı. 100 puanlı referans şehir New York’un hemen ardından 99.4 puana sahip İstanbul’daki bu hızlı yükseliş, YTL’nin dolara karşı değer kazanmasının yanı sıra özellikle konutlar olmak üzere genel fiyat artışlarının bir yansıması olarak görülüyor.

Bu arada dolardaki değer kaybı ve mortgage krizinin etkisiyle New York, sıralamada 7 basamak gerilemiş durumda.

Benzin zamları İstanbulluyu çok daha fazla etkiliyor

Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan, Türkiye’de tüketimin metropollerde yoğunlaştığını ifade ederek, "Tüketim mal ve hizmetlerindeki fiyatlarda aşırı artışların olması, emlak piyasasındaki pahalılık, İstanbul’u yaşam maliyeti endeksinde yukarı noktalara taşıyor" dedi. Yücesan şu bilgileri verdi: "2007 yılına kıyasla emlak fiyatlarındaki enflasyon İstanbul’da daha fazla. Ulaşım kaleminin hesaplamadaki ağırlığı toplam paket içinde yüzde 20’ye ulaşıyor. İstanbul’da toplu taşımadan çok, bireysel araçlar kullanıldığı için benzin zamları toplam maliyeti yukarı çekiyor."

Doğu Avrupa pahalılaşıyor

* Araştırmada, bir önceki yılın aksine dünyanın en pahalı ve ucuz şehirleri arasındaki mesafenin genişlediği gözleniyor.
* Doğu Avrupa, Brezilya ve Hindistan’daki bazı şehirler pahalılıkta yukarılara tırmanıyor.
* Araştırmada, Tel Aviv yine Ortadoğu’nun en pahalı şehri konumunda.
* Dubai ve Abu Dhabi’nin yaşam maliyeti araştırmasındaki sıralamalarında bu yıl belirgin bir düşüş oldu. Bu düşüşün nedeni Dirhem’in dolara endeksli olması.