İstanbul Park’ın Tek Talibi TÜRSAB



Formula 1 İstanbul Park’ın işletme hakkının devri ihalesine, sadece turizm sektörü temsilcilerinden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) teklif verdi. TÜRSAB, yıllık 8.5 milyon dolar kira bedeli önerdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu ve Formula Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) Başkanı Murat Yalçıntaş, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Park’ın işletmecisi Motor Sporları ve Organizasyon A.Ş. (MSO) hisselerinin devri ihalesine Koç Holding bünyesindeki Setur ve TÜRSAB’ın katıldığını anımsattı. Yalçıntaş, “Setur, söz konusu hisselerin devralınmasına yönelik bir teklif veremeyeceğini bildirdi ve bize teşekkür etti. TÜRSAB’ın teklifi de, yıllık 8.5 milyon dolar kira bedeli ve pistin üzerine yapılacak yap-işlet-devret modelindeki yeni yatırımların işletim hakları için yıllık yüzde 25 kar payı ödeneceği, Formula 1 yarışlarının tüm karının FİYAŞ’a bırakılması şeklindedir” diye konuştu.

FİYAŞ’ın İTO, TOBB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi olmak üzere 4 ortağı bulunduğunu hatırlatan Yalçıntaş, TÜSAB’ın teklifinin, ortaklarla önce ayrı ayrı, daha sonra birlikte değerlendirileceğini söyledi.

Yalçıntaş, ne zaman karar vereceklerine ilişkin bir soru üzerine, “Kesinlikle Formula 1’den önce olur. En fazla 2 hafta... 2 haftayı çok fazla geçeceğini zannetmiyorum. Çünkü çok fazla sürüncemede bırakılacak birşey değil” diye konuştu.

Murat Yalçıntaş, “Eğer bu teklif kabul görürse elbette bu bizlerin yaptığı yatırımı karşılayacak olan bir teklif değil. Zaten bizlerin yaptığı yatırımı karşılayacak boyda bir teklif gelmesini de biz hiçbir zaman beklemiyorduk” dedi.

‘İhale Sürecinde Eksik Birşey Yok’
TÜRSAB’ın teklifinin ortaklar tarafından kabul görmemesi halinde pistin işletilmesinin eskiden olduğu gibi MSO tarafından yapılacağını belirten Yalçıntaş, “MSO olarak pisti işletirken bir firma gelir bize teklifte bulunursa, onu da değerlendiririz. Biz ikinci bir ihaleye çıkmayı düşünmüyoruz. Çünkü bu ihale sürecinde eksik bıraktığımız hiçbir şey yok” diye konuştu.

Yalçıntaş, ihaleye yerli yabancı 11 firmanın ilgi gösterdiğini, önbilgilerin ardından Setur ve TÜRSAB’ın devam ettiğini, sadece TÜRSAB’ın teklif verdiğini belirterek, “Bundan sonraki süreç, FİYAŞ’ın bunu değerlendirmesi ve bunun sonucunda TÜRSAB’la anlaşmayı imzalamaya veya imzalamamaya karar vermesi olacaktır” dedi.

Ulusoy: Kar Gayesiyle Yapmıyoruz
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da, Formula 1’i 1.5 milyar insanın izlediğini ifade ederek, “Biz de bunu kar gayesiyle yapmıyoruz. Bir kuruş kar hesabımız yok. İstanbul’a gelen 10 milyon kişi Türkiye’nin kaderini değiştirir” dedi.

Pistte bir otel yapmak gerektiğini, yap-işlet modeliyle TÜRSAB’ın işleteceğini ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti: “Bizim için mühim olan, buranın yürümesidir. Buradan yapılacak işlerden ekmek yiyeceğiz. İstanbul ekmek yiyecek. Hem tanıtım hem maddi olarak... Formula’da formülün tutmasını istiyor musunuz? Buranın en önemli ağı tanıtım. Buraya devletin, hükümetin tanıtım bütçesinden pay vermesi lazım.”