İstanbul, Sanayi, Turizm, Sanat ve Moda Başkenti Olacak



Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), İstanbul’un içinde bulunduğu ekonomik ve sosyo kültürel durumu değerlendirmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Feriye Restaurant’da bir araya geldi. 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti' konusunun da ele alındığı yemekte Topbaş, 4 yıllık görev sürelerince 16 milyar YTL’lik yatırım yaptıklarını, bu yatırımların 2010 için de hızla devam ettiğini belirtti.

4 yılda 16 milyar YTL’ye ulaşan yatırım

İstanbul’u bir şantiyeye çevirdiklerini ve 4 yıllık bütçenin yüzde 60’ını yatırımlara ayırdıklarını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "4 yıllık görev süremiz boyunca yaptığımız yatırım 16 milyar YTL’ye ulaştı. 2008 bütçemizin 6
milyar 430 milyon YTL’sini yatırımlara ayırdık. Kentsel dönüşüm mantığıyla yaptığımız bu yatırımlarla, İstanbul’u dünya şehirleri arasına sokmayı hedefliyoruz" dedi.

"Dünya ile yarışabilmek için 'kentsel plan' şart"

Kadir Topbaş, 50 yılda 12 milyon göç alan ve hâlâ almaya devam eden İstanbul’un en büyük sorunun kent planlamasının yapılmaması olduğuna değinerek şunları söyledi, "Ben bir şehir plancısı olarak, ülkemizin ulusal planlarının yapılmadığını düşünüyorum. Bugüne kadar yaşanılan ekonomik ve sosyo kültürel sorunların en büyük kaynağını bu oluşturmaktadır. Ulusal planlar geçmiş hükümetler döneminde sadece 5 oranında gerçekleştirilirken, bu oran AKP döneminde yüzde 60’lara ulaşmıştır." Topbaş, 2004’den bu yana İstanbul’u nitelikli iş gücü gerektiren bir sanayi kenti ve moda, turizm, sanat merkezi haline getirmek için 500 akademisyenle bir kent planı çalışması yürüttüklerini de dile getirdi.

"Kartal Dubai’den daha fazla konuşulacak"

Kartal bölgesindeki irili ufaklı sanayi kuruluşlarını, 2005 yılında yasalaşan Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde 555 hektarlık sanayi bölgesine dönüştürdüklerini kaydeden Topbaş, "Yürütülen başarılı projeyle Kartal bugün modern dünya ile yarışan bir merkez haline geldi. Proje tamamlandığında Kartal kentsel dönüşüm alanını dünya konuşacak, hatta iddia ediyoruz ki Dubai’den çok daha fazla konuşulacak" dedi. Topbaş, Kartal dışında benzer çalışmanın Başakşehir-Bahçeşehir ve Silivri bölgelerinde de yürütüldüğünü dile getirdi.

"Ulaşım İstanbul’un en büyük sorunu"

İstanbul’un en büyük sorunlarından birinin ulaşım olduğuna değinen Topbaş, 4.5 yılda İstanbul trafiğine 1 milyon araç eklendiğini vurgulayarak, 12.5 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’un trafik sorununa büyük ölçüde çözüm getirdiklerini belirtti. Görev süresinde ulaşıma 8,7 milyar YTL’lik yatırım yaptıklarını kaydeden Topbaş, bu alanda hedeflerinin 2012 yılına kadar toplam 22,6 milyar YTL’lik yatırım olduğunun altını çizdi. İstanbul trafiği için 116 çözüm projesine de değinen Topbaş, "Bu projemiz çok fazla eleştirildi, ama biz 4 yıllık görev süremiz boyunca 116 çözüm önerisinin, büyük bir çoğunluğunu gerçekleştirmeyi başardık. Trafik sorunun çözümünde önemli bir yöntem olan raylı sistem bizim için olmazsa olmaz bir yol. Bugün 66 kilometreye ulaşan raylı sistemde ulaşım mastır planlarının öngörülerine göre hedefimiz 532 kilometreye ulaşmak. İnanıyoruz ki 2011’de günde 7 milyon insan raylı sistemi kullanır hala gelecek" dedi.

"2010 için çalışmalar hızla devam ediyor"

Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi olarak 2010 için yürüttükleri çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen Topbaş, görev süreleri boyunca İstanbul’a 17 kültür merkezi ve 2 yeni tiyatro kazandırdıklarını belirtti. Kadir Topbaş, Kongre Vadisi Projesi'nin 2010 için yürütülen en önemli çalışmalardan biri olduğunu belirterek, "İstanbul’a dev bir kültür ve turizm kompleksi kazandırıyoruz.
İstanbul Kongre Vadisi Projesi’ni 2009’a yetiştireceğiz" dedi. Kongre Vadisi’nin toplam inşaat alanının 83 bin 695 metrekare olduğuna değinen Topbaş, projede Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin daha modern bir şekilde yeniden inşa edildiğinin de altını çizdi.

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin, şehir turizminin gelişmesi açısından da önemli bir adım olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, "Göreve geldiğimiz ilk yıl, köklü bir kültürel mirasa sahip olan İstanbul’a gelen turist sayısını artırmak için 60’ın üzerinde STK’nın katılımı ile 'İstanbul Turizmini Geliştirme Platformu'nu kurduk. Bu platform ve başarı ile yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde geçmişte 2,5 milyon olan turizm payını bugün 8 milyona çıkardık" dedi. İstanbul’un aldığı turist sayısının Roma ve Paris ile kıyaslandığında çok düşük olduğunu belirten Topbaş, Avrupa Kültür Başkenti projesinin turist sayısını artırmada çok etkili olacağını ve 2010’da çok sayıda sanatçı, yazar ve gazeteci beklediklerini belirtti.