İstanbul Sofya ve Lahor’a Teknolojik Destek Verecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan’ın Sofya ve Pakistan’ın Lahor şehirleriyle; çevre, trafik yönetimi, ulaşım, altyapı ve katı atık yönetimi gibi alanlarda işbirliğine gidiyor.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos ayı toplantılarının 4. birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Belediye Meclisi 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği toplantıda, Bulgaristan’ın Sofya ve Pakistan’ın Lahor şehirleriyle kültürel ve alışveriş alanlarında işbirliğine gidilmesi ve bu şehirlere çeşitli konularda teknolojik destek verilmesi kararlaştırıldı.

Mecliste gündeme alınan raporlarda, “Sofya ve Lahor’a yapılan karşılıklı ziyaretler sırasında bu iki şehir ile işbirliğinin daha da geliştirilmesi için işbirliği protokolü imzalanmasının arzu edildiği” belirtilerek, bu kapsamda kültürel alışveriş, çevre, trafik yönetimi, ulaşım, altyapı, katı atık gibi alanlarda ilişkilerin daha da geliştirileceği kaydedildi.

Raporlarda Sofya’nın Bulgaristan’ın en büyük ve tarihi bir şehri olduğu, Lahor’un ise Pakistan’ın ekonomik ve kültürel aktivitelerin merkezi olduğu vurgulanarak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Sofya ve Lahor Belediyeleri arasında işbirliği protokolü imzalanması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verilmesi” istendi. Her iki rapor da Meclis Üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, söz konusu işbirliği protokolleri kapsamında Sofya ve Lahor ile çevre, trafik yönetimi, ulaşım, altyapı, katı atık gibi konularda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacak ve teknolojik destek verecek.

İstanbul ve İsfahan ‘Kardeş Şehir’ oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplantısında, İstanbul ve İran’ın İsfahan şehri arasında ‘Kardeş Şehir’ protokolü imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verilmesini öngören rapor da oybirliğiyle kabul edildi.

İsfahan’ın İran’ın önemli turizm ve ağır sanayi merkezi olduğu, başta tekstil olmak üzere, İran’ın en büyük çelik fabrikaları, önde gelen hava ve oto sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yaptığı, şehirde 4’ü kamu 8’i özel olmak üzere 12 üniversitenin bulunduğu belirtilen raporda, “İsfahan Belediye Başkanı Dr. Saghaeian Nejad ile yapılan görüşmelerde iki şehrin arasında kardeş kent ilişkisi tesis etmek istedikleri ifade edilmiştir” denildi.