İstanbul Sohbetleri'nde "Başkalaşımın Eşiğindeki Kent" Anlatılıyor

Osmanlı Bankası Müzesi'ndeki Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen İstanbul Sohbetleri'ne, bu ay Prof. Dr. Uğur Tanyeli katılıyor. "18. Yüzyılda İstanbul: Başkalaşımın Eşiğindeki Kent" konulu söyleşide, İstanbul'un "değişim"den "başkalaşım"a geçişi konu edilecek.

"İstanbul'un tarihini 17. yüzyıl sonuna kadar karakterize eden olgu ‘değişim'se, kentin kimliğini 18. yüzyıldan bu yana tanımlayan nitelik de ‘başkalaşım'dır" diyen Tanyeli, konu hakkında şunları söylüyor: "Osmanlı payitahtında fiziksel çevre, bu yüzyılda radikal biçimde dönüşmeye başlar. Osmanlı üst sınıflarının, fiziksel ve doğal çevreyi algılama ve değerlendirme yaklaşımları değişir. Daha da önemlisi, güzellik, lüks ve konforun yeni tanımlar edindiği bu evrede, mekanın ve mimarinin toplumsal çatışmalara bir aktör olarak katılması gibi, ‘modern' denilebilecek davranış örüntüleri belirir."

Prof. Dr. Uğur Tanyeli
1952'de Ankara'da doğdu. 1976 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. Aynı yıl, aynı kurumun Mimarlık Tarihi Kürsüsü'nde asistanlık görevine başladı. 1982 Mayıs'ında istifa ederek, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı'na geçti. 1989-90 ders yılında Amerika'da University of Michigan'da konuk öğretim üyesi olarak bulundu. 1992'de Anadolu Üniversitesi'nde doçent kadrosuna atandı.

1998 Ağustos ayından bu yana profesör unvanıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı'nda görev yapıyor. Tanyeli'nin, yayımlanmış üç kitabı ve 100'den fazla makalesi bulunuyor. Çalışmalarını özellikle "Osmanlı Mimarlığı ve Modernleşme Dönemi Türkiye'si" üzerinde yoğunlaştıran Tanyeli, 1989 yılından bu yana Arredamento Mimarlık dergisinin yayın koordinatörlüğünü yürütüyor.