Ofer Ailesi, New York’un ‘En Pahalı Daire’ Rekorunu Kırdı



Galataport projesi olarak bilinen Karaköy Limanı'nın yeniden yapım ve işletmesine ilişkin ihaleyi kazanan konsorsiyumdaki Royal Caribbean Cruises’in sahibi olan Ofer Grubu’nun New York Manhattan’da yaptırdığı binada çatı katı bir daire, tam 45 milyon (61.6 trilyon lira) dolar rekor fiyatla satıldı. Bundan önce bir lüks daire için ödenen rekor fiyat 44 milyon dolar ile Avustralyalı medya devi Robert Murdoch’a aitti.

Murdoch, 44 milyon doları, Fifth Avenue’deki Laurance Rockefeller’daki tripleks çatı katı için bu yıl başlarında vermişti. Bir önceki rekor ise 42.5 milyon dolarla Meksikalı finansçı David Martinez’deydi. Martinez de bir süre önce Manhattan’da Time Warner Center’da bir binanın 76 katının tamamını kaplayan daire için 42.5 milyon dolar ödemişti.

Pethouse daireler kapışılıyor:
Ofer Grubu’nun, Central Park’ın eski Mayflower Oteli’nin bulunduğu bölgesinde, ‘15 Central Park West’ adresinde yaptırdığı 20 katlı geniş bir bina ve üzerinde 43 katlı kulenin yükseldiği kompleksteki dairelerin yüzde 40’ının satıldığı, özellikle çatı katlarının büyük ilgi gördüğü belirtiliyor. Binanın 16 tane olan lüks çatı katından 12’sinin çok kısa sürede alıcı bulduğuna dikkat çekiliyor.

Cimri bir fon yöneticisi:
Eyal Ofer’in Manhattan’da yaptırdığı büyük binanın 39. katındaki 1000 metrekarelik çatı katı dairesine, bugüne kadar verilen en yüksek bedel olan 45 milyon doları, New York’ta eli sıkı bir hedge fon yöneticisi olan Daniel Loeb verdi. Loeb, uluslararası piyasalarda da aktif olarak faaliyette bulunan New York merkezli Third Point adlı fon şirketinin aynı zamanda açıksözlü kurucusu durumunda.

3.6 milyar doları yönetiyor:
3.6 milyar dolarlık fonu yöneten Loeb, ABD’de yöneticilere gönderdiği, onların tembel veya kendini beğenmiş, yüksekten atıp tutan kişiler olduğu iddialarını içeren zehir zemberek mektupları ile de tanınıyor. New Yorker Dergisi, dünyanın hemen her tarafında şirketleri bulunan Avustralyalı medya devi Rebort Murdoch’un da rekorunu kıran Loeb’u, ABD’de son dönemde eleştirel siyasi köşe yazıları ile adından söz etttiren H.L. Mencken’in ‘Yatırımcı versiyonu’ olarak da tanımlıyor.

45 milyon dolarlık dairede neler var
-10 tane ful banyo.
-Sekiz yatak odası.
-İki tane makyaj odası.
-Büyük bir izleme odası.
-Bay ve bayan için iki çalışma odası.
-Büyük bir kütüphane.
-90 metrekare teras.

2007 ilkbaharında tamamlananacak

Toplam 200 daire olacak
15’inci Central Park Batı adresindeki bu kompleks, çok iyi tanınan mimar Robert A.M. Stern tarafından tasarlandı ve Arthur ve William Lie Zeckendorf tarafından geliştiriliyor. Broadway ve Central Park Batı arasında iki yapıyı kapsayacak (61’inci caddeden 62’nci caddeye kadar). Araçla girilen bir avlu 20 katlı bina ile 43 katlı kuleyi birbirinden ayıracak. Her iki binanın ön yüzeyleri pahalı Indiana kireçtaşıyla kaplanacak. Bu binalarda bir yatak odalı 19.7 milyon dolarlık dairelerden Loeb’in satın aldığı 45 milyon dolarlık saraya kadar değişik tiplerde 200 adet daire olacak.

‘Fırsatlar ülkesi’ konferansı için İstanbul’a gelmişti
Dünya çapında mali güce sahip olan Ofer Grubu’nda işleri, yönetimi baba Sami Ofer’den devralan oğlu Eyal Ofer yürütüyor. Eyal Ofer, geçtiğimiz günlerde YASED tarafından düzenlenen ‘Fırsatlar Ülkesi Türkiye’ konulu konferansa katılmak üzere İstanbul’a gelmişti. Dünyanın ikinci büyük ‘cruise’ şirketi olan Royal Caribbean Cruises’ın sahibi olan Ofer Grubu, Galataport Projesi için Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) düzenlediği yap-işlet-devret ihalesini KDV hariç 4.4 milyar dolar vererek kazanan konsorsiyumda yüzde 20 paya sahip bulunuyor. Konsorsiyumda Global Yatırım Holding, Limak İnşaat ve IC Holding yer alıyor.