İstanbul Trafiğine Elektrikli Bisiklet Çözümü



DHA'nın haberine göre, trafik sorunu yaşamadan şehrin dolaşılmasını sağlamak amacıyla akıllı bisiklet sistemini İstanbulluların kullanımına sunan İSPARK, Danimarka’nın başkenti Kopenhag başta olmak üzere birçok şehirde kullanılan elektrikli bisikletleri bu yıl içinde İstanbul’a getiriyor. Akıllı bisiklet projesine kentteki arazi yapısından kaynaklanan zorlukların aşılabilmesi için elektrikli bisikletler sisteme entegre edilecek. Birçok güzergahta bulunan yamaçları elektrikli bisikletle aşılmasını sağlayacak projeyle daha uzun mesafeli bisiklet yollarının kent genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.

7 tepede bisikletle yolculuk

İSPARK, Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan proje ile akıllı bisiklet sistemi tarihi yarımada da uygulanacak. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projenin bir yıl içinde hayata geçirilmesi hedefleniyor. İlk etapta Sultanahmet, Topkapı Sarayı önü, Gülhane Parkı ve Eminönü olmak üzere dört istasyonla hizmet vermeye başlayacak akıllı bisiklet uygulaması bu güzergâhta yayalaştırma projesi kapsamında genişletilecek. Tarihi Yarımada’da belirli noktaların araç trafiğine kapatılmasıyla birlikte hattın Beyazıt, Vezneciler, Süleymaniye ve belirlenecek diğer alanlarda yaygınlaştırılması düşünülüyor.

Şehiriçi bisiklet ulaşımının yaygınlaştırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışmalar yürüttüklerini belirten İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, “Kentin birçok noktasında bisiklet severlerin bu imkândan yararlanması için elektrikli bisikletleri de devreye sokacağız. Kısa zamanda yokuşları elektrikli bisikletlerle aşacağız” dedi.

Akıllı bisiklet Florya-Yeşilköy'de

İSPARK Kadıköy-Kartal sahilinde başlattığı Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemini şimdi de Florya-Yeşilköy arasındaki güzergâhta hayata geçiriyor. Yaklaşık 6 kilometrelik Florya-Yeşilköy güzergâhında hayata geçirilecek projede 5 istasyon bulunacak. 100 bisikletle hizmet verilecek uygulama kapsamında hasar gören bisikletlerin tamir edilebildiği bakım onarım kademesi ile daha kaliteli ve etkin hizmet verebilmek için müşteri hizmetleri noktası da bulunacak. Test–kontrol çalışmalarında sona gelinen sistem yakın zamanda bisiklet severlerin kullanımına sunulacak.

İstanbullular, Kadıköy-Kartal hattında, kredi kartı ve abone kartla 1 saati 2 TL, 2 saati 3 TL günlük 25 TL ücret ödeyerek haftanın her günü 07.00 ile 24.00 saatleri arasında bisiklet kiralayabiliyorlar.