İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi Kuruluyor



Fotoğraf: Salih Zeki Fazlıoğlu

Sabancı Üniversitesi tarafından kurulan ‘İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’, Güler Sabancı ve merkezin fahri danışmanlığını üstelenecek Dr. Fatih Birol'un katılımıyla üniversitenin Karaköy'deki İletişim Merkezi'nde tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Sabancı, Sabancı Üniversitesi'nin kurulduğundan itibaren dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeyi görev bildiklerini, ellerinden geldiği kadar öncü çalışmalarla dünyadaki, Türkiye'deki gelişmelere çözüm ortağı olmaya çalıştıklarını ifade ederek, bu binada İstanbul Politikalar Merkezi bulunduğunu, üniversitede de Nano Teknoloji Merkezi'nin kuruluşunu gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Sabancı, ''son günlerde dünyadaki en önemli konu ne'' diye sorulduğunda enerji ve iklim değişikliğinin ilk sırayı aldığını belirterek, ''Enerji ve iklim değişikliği konusunun birbirinden ayrılmaz olduğunu da görüyoruz. Bir yanda dünyadaki enerji kaynaklarındaki gelişmeler ve enerji konusundaki yeni, sürdürülebilir, verimli kaynak ihtiyacı ve araştırmaları, bir yanda da değişen iklim koşulları... Bunlar bir arada ve paralel götürülüyor'' dedi.

Bu konunun uluslararası olduğunu vurgulayan Sabancı, 'bu konunun dünyanın konusu olduğunu dile getirdi. Sabancı sözlerine şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bu konuda herhangi bir çözüm ortaklığının da dünya çapında uluslararası boyutta olması gerekiyor. Ayrıca görüyoruz ki dünyadaki gelişmeler bu konunun kaynağı, kullanımı ve çözümü açısından daha çok doğuya doğru kayıyor. Bu da özellikle ülkemizi ve İstanbul'u önemli bir yer haline getiriyor. Bütün bunları bir araya getirecek, bütün bu olguları bir arada sunacak bir merkez kurmak üzere bugün bunun ilk adımını atmak üzere buradayız. Biz İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi diyoruz. Bu merkezin kurulabilmesi için ilk adımı atıyoruz''.

Yönlendirme komitesi merkezin yol haritasını çizecek

Güler Sabancı, böyle bir merkezin kurulması için bir uluslararası yönlendirme komitesi kurmaya karar verdiklerini, Dr. Fatih Birol'un bu kurulun liderliğini kabul ettiğini belirterek, merkezin fahri danışmanlığını üstelenecek Birol'a bu görevi kabul ettiği için teşekkür etti. Sabancı, uluslararası yönlendirme komitesinin Birol'un liderliğinde kurulacak olan merkezin yol haritasını çizeceğini ve planını yapacağını bildirdi.

Sabancı, ''Bu merkezin dünyamızdaki bu olaya, olguya önemli bir çözüm ortağı olacağına inanıyorum. Enerji ve iklim değişikliği konusu dünya çapında, uluslararası bir konu'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sabancı, sürdürülebilirlik olgusunun çok önemli olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bunu daha dünyada ve Türkiye'de yeterince içimize sindirmediğimizi düşünüyorum. Bizim jenerasyonumuzun, özellikle benim jenerasyonumun bu konuda biraz geç kaldığını da düşünüyorum. Ama Sabancı Üniversitesi'ndeki gençlerle konuştuğum zaman, gençlerin bu konudaki duyarlılığını gördüğüm zaman geleceğe olan güvenim de artıyor. Bunlar birbirinin ayrılmaz parçası. Yani bir yanda yenilenebilir, sürdürülebilir, daha verimli enerji kaynakları, diğer yanda da önlenebilir, daha makul seviyelerde yürütülebilir iklim değişikliği konusu... Bunlar birbirinin birlikte tamamlayan, dolayısıyla da birlikte düşünülmesi gereken konular... Bu merkezde de ikisini birlikte ele almamızın sebebi bu. Hepimiz için ortak değerler bunlar. Bunlara katkıda bulunan, bunlara çözüm ortağı olabilen, fikir üretebilen böyle bir ağın parçası olabilen merkez hayal ediyoruz''.