İstanbul Uluslararası Festivallerle Dünyaya Açılıyor



2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul, Büyükşehir Belediyesi ile İKSV işbirliğiyle uluslararası kültür-sanat festivallerine ev sahipliği yapacak. Belediye Meclisi, İstanbul’u dünyaya tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla İKSV ile ‘İşbirliği Sözleşmesi’ imzalanmasına onay verdi.

Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı toplantılarının 2. birleşiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) arasında ‘İşbirliği Sözleşmesi’ imzalanması için Başkan Kadir Topbaş’a yetki verdi. İşbirliği Sözleşmesi, İstanbul’u uluslararası alanda kültür ve sanat başkenti olarak tanıtmayı, şehrin evrensel değerlerini korumayı ve turizmini geliştirmek amaçlıyor.

Sözleşme kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi - İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle 3 yıl boyunca Uluslararası İstanbul Film Festivali, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, İstanbul Tiyatro Festivali, Tiyatro Olimpiyatları, Euromed Buluşması, MiniFest/Çocuk Şenliği, Dans Buluşması, Filmekimi, Uluslararası İstanbul Caz Festivali, Uluslararası İstanbul Bienali, Saray Konserleri ve Su Şenliği gerçekleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonlara, tesislerini ücretsiz olarak açarak ve festivallerin tanıtım malzemelerinin halka sunumunda kendisine ait panolar ile diğer tanıtım araçlarını ücretsiz kullandırarak destek verecek. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı da, hazırlayacağı afişlerde ve tirajı en yüksek 6 gazetede yayınlatacağı ilanlarla teşekkür edecek. Organizasyonların bilet satış gelir ve giderleri de vakfa ait olacak.

Kurucuları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yer aldığı İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İstanbul’u bir kültür ve sanat başkenti olarak uluslararası alanda tanıtmak, ulusal ve evrensel kültür-sanat değerlerinin korunmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak, kültür turizmini geliştirmek amacıyla 1973 yılında kuruldu. 1983 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapma izni kazanan vakıf, 1984 yılında da ‘Kamuya Yararlı Vakıf’ kimliği kazanarak vergi muafiyeti kazandı.