İstanbul Umut Kapısı Olmaktan Çıktı Anadolu'da Yatırımın Önü Açılmalı



Taşı toprağı altın' denilerek işsizlerin akın ettiği İstanbul, bu yükü kaldıramaz hale geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, megakentin umut ve iş kapısı olmaktan çıktığını belirterek, "En büyük işsizlik İstanbul'da. Göç artık göçenler için de çözüm değil. Sadece Marmara Bölgesi değil, yurdun çeşitli bölgelerine teşvik verilmesi lazım." dedi.

İSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 70 kişilik heyetle Mardin ve Şanlıurfa'yı ziyaret eden Küçük, gazetecilerin sorularını cevapladı. Küçük, "Göç sosyal dengeyi bozuyor. Türkiye ortalamasında en yüksek işsizlik İstanbul'da. Göçü önlemek için sorunları yerinde çözmek, Anadolu'daki şartları mutlaka iyileştirmek zorundayız. Plan, program ve destek dahilinde İstanbullu sanayiciyi yurdun geneline yaymamız lazım." diye konuştu. Güneydoğu Anadolu'nun taşıdığı potansiyele dikkat çeken Küçük, geçmişteki teşviklerin amacına hizmet etmediği görüşünde. Hükümetin halen üzerinde çalıştığı bölgesel ve sektörel teşviklerin hızla devreye girmesini isteyen oda başkanı, "Sadece kanun yapmakla sorunları çözemiyoruz. Sanayicimiz bürokrasinin ağır işlemesinde şikâyetçi. Bürokratik engeller kaldırılamıyor. İstenilen fayda elde edilemiyor. Yaptığımız kanunları hayata da geçirmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yeni paketle ilgili açıklamalarda bulunan Küçük, hükümetin hızlandırılmış bir çalışması olduğunu, Türkiye'nin 4 veya 5 bölge olarak düşünüldüğünü söyledi. "Belli bir miktarın üzerindeki yatırımlarda bu nitelikler aranmayacak. Gönül ister ki, yeni teşvik paketi konusunda tartışmaların sonuna kadar içinde olalım.'' diyen İSO Başkanı, "Mantık da bunu gerektirir. Bir kapalılık var. Bekleyip görelim. İnşallah bu kez, geçmiş teşvik paketlerindeki gibi olmaz. Bu teşvikler amaca hizmet etmeli. Hükümetle teşvik paketini konuşuyorduk. Görüş alışverişinde bulunuyorduk. Birkaç taneden fazla toplantı yapıldı, sonra ara verildi. Kopukluktan sonra birden hızlandı. Hızlı bir şekilde tekrar başladı. Hızlanma aşamasında biz bilgisiz kaldık. Onun için de 'bildiğimiz kadarıyla' diyoruz. Bu da kafalarda soru işareti oluşturuyor." şeklinde konuştu.

Yurtiçinde yaptığı gezilerden Van ve Edirne'yi örnek gösteren Küçük, iki ilde de organize sanayi bölgelerinin atıl kaldığını anlattı. Birçok ildeki organize sanayi bölgelerinin atıl durumda bulunduğuna işaret eden Küçük, her şehirde sanayiyi geliştirmek gerekmediği inancında. Mesela Mardin'de turizm, Şanılurfa'da tarım öne çıkarılabilir. Kriz sebebiyle devam eden finansman sorununa da değinen Küçük, "Şu anda güven sıkıntısı var. Bunu aşmak hükümetin görevidir. Bu konudaki en önemli enstrüman Kredi Garanti Fonu'dur. Hayata geçmesini bekliyoruz." dedi. Tanıl Küçük, iflas ertelemelerinin sayısında ciddi oranda artış olduğu görüşüne katılıyor. Bu konuda düzenleme yapılması gerektiği görüşünde. "Bu kadar artması krizle mi ilgilidir?" sorusunda Küçük, "Tabii, zor oyunu bozar." karşılığını verdi.

'Mayınlı arazilerin hesabını sormak lazım'

Tanıl Küçük başkanlığındaki İstanbul Sanayi Odası heyeti, önceki gün Şanlıurfa'da Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'GAP'ta Fırsatlar ve Sorunlar' panelinde GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'la bir araya geldi. Panelin soru-cevap bölümünde Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusuna ilişkin soru üzerine Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: "Henüz konu Meclis'te. Şu anki durumda farklı kararlar alınabilir. Bu konuyla ilgili çeşitli spekülasyonlar, tartışmalar yapılıyor. Memleketi seviyorsak, şu soruyu sormak gerekmez mi? Niçin yarım asrı aşkın bir süredir bu kadar verimli arazilerimiz kullanılamıyor? Bunun hesabını milletçe sormak gerekmez mi? Gerçekten geç kaldık." Kara mayınlarının 2014 yılına kadar temizlenmesi gerektiğini, bütün ülkelerin bu problemi hallettiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin de sorunu çözüp arazileri ekonomiye kazandırması gerektiğini kaydetti.