''İstanbul Yüksek Vasıflı Bir Kültür Merkezi''



Fotoğraf: Şengül Oymak

Topkapı Sarayı, çevresi ve tarihi yarım adada çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Tarihi yarım adayı tarihi ciddiyetine, saygınlığına, kavuşturmak için bir seferberlik yaptık. ''Kişisel olarak yapılan yanlışlar büyük ölçüde ayrıldı. Tarihi dokuyu, bu yıl sonu itibariyle büyük ölçüde ayağa kaldırmış olacağız'' dedi.

İstanbul'da bunun dışında yapmaya çalıştıkları çok işin olduğunu ve yarın Divan Yolu'nda bir edebiyat merkezinin açılışını yapacaklarını dile getiren Bakan Günay, şunları söyledi:

''Beyazıt kütüphanesinde, Beyazıt külliyesinde büyük restorasyon çalışmamız var. Bu yıl bitecek. Yazma Eserler Başkanlığı kurduk. Süleymaniye kütüphanesinin çevresini, fiziki mekanını 2 katına çıkarmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların dışında Anadolu yakasında da tarihi, kültürel bir görev olduğunda canla başla koştuğumu arkadaşlarım biliyor.''

İstanbul'un çok önemli bir kültür şehri ve geçen senenin '2010 Avrupa Kültür Başkenti' olduğunu belirten Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul bir tarih merkezi, imparatorluklar merkezi, ama aynı zamanda bir turizm merkezi. Biz zaten turizm, deniz kıyısında kalmasın istiyoruz. İstanbul yüksek vasıflı bir kültür merkezi''.

Bir edebiyat kütüphaneleri konsepti geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Bakan Günay, ''Onlara mekan bulmak için, ben bakanlığın bana makam diye vermiş olduğu Gülhane'deki köşkü boşaltıyorum. Bakanlık her yerde çalışabilir ama edebiyat kütüphanesi bir tarihi binada olmalı'' dedi.

Bakan Günay, hizmet binasının 1. ve 2. katında çocuklar ve yetişkinler için bir kütüphane oluşturulduğunu, 2010 yılında tamamlanan projenin açılışının bugüne kaldığını belirtti.

Son derece güzel bir yapının ortaya çıktığını vurgulayan Bakan Günay, ''Binada şu anda kaymakamlık da var. Burada bir hükümet konağı projemiz var. 2 yıl içinde de bitecek. Şu anda 2 katında kütüphane var. Ama 2 yıl sonra 5 katında kütüphane açacağız'' diye konuştu.