İstanbul'a Acil 1 Milyar Avro Gerekiyor



TBMM Araştırma Komisyonu üyelerine bilgi veren İstanbul Valiliği Acil Durum Müdürü Gökay Bostan, kentteki kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için 1 milyar avro gerektiğini söyledi.

TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri İstanbul Valiliği Acil Durum Merkezi’ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. 

Bostan’ın verdiği bilgiye göre kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için şimdiye kadar Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan toplam 610 milyon avro kaynak sağlandı. Ayrıca Avrupa Konseyi Bankası’ndan 250 milyon, Körfez İşbirliği Fonu’ndan ise 95 bin avroluk kaynak gelecek. Ancak henüz ulaşmayan bu iki kaynağa ulaşıldığında bile kaynak ihtiyacı ortadan kalkmayacak.

İstanbul’daki kamu binalarının  depreme dayanıklı hale getirilmesi için 1 milyar avroya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bostan, kentteki binaların yüzde 50’sinin ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar yapılabilenler ise sınırlı.  1999 Depremi’nde hasar gören 935 okuldan, 10 yıllık süreçte 399’u güçlendirildi. Hasar gören 48 hastaneden sadece üçü depreme hazır hale getirildi.

‘İvme kazandık’

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce de deprem çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin 10 yılda depreme hazırlık hususunda çok büyük bir ivme kazandığını gördük. Elbette iyinin iyisi vardır. Daha nasıl iyi olur, bunları tespit etmeye çalışacağız.”