İstanbul’a Afet Önleme ve Eğitim Merkezi Geliyor



ThyssenKrupp Elevator, 12. Mimarlık Ödüllerinin İstanbul’da başladığını duyurdu. ‘İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi Projesi ile XII. Thyssenkrupp Elevator Mimarlık Ödülü’ konulu basın toplantısı 09 Şubat 2011 tarihinde İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP)’nde gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde düzenlenen yarışma, Bakırköy’de kurulması planlanan İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi için en başarılı tasarımı seçmeyi hedefliyor.

Toplantının ilk konuşmacısı İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, 99 Depremi ve sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekerek başladığı konuşmasına İstanbul’un potansiyel deprem tehlikesiyle başa çıkabilmek için hazırlanan kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaları aktararak devam etti.

Kısa vadeli çalışmalar kapsamında ‘Afet Önleme ve Eğitim Merkezi’, ‘Deprem Master Planı’nın hazırlanması, ‘Risk Analizleri’nin tamamlanması, ‘Kamu Tesislerinin ve Resmi Binaların Güçlendirilmesi’ne yönelik başlıkların yer aldığını ve bu çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığına anlatan Baz, orta ve uzun vadeli çalışmalar kapsamında ise kentsel yapı stokunun güçlendirilmesine yönelik projelerin önem kazandığını ifade etti.



Deprem Master Planı’na yönelik çalışmaların 2002 senesinde başladığını, 2003 senesinde tamamlandığını aktaran Baz, bu kapsamda depreme yönelik idari ve hukuki yapının, bölgesel ve ulusal stratejilerin incelendiğini söyledi. Bu amaçla imar çalışmaları ile eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verildiğini anlatan Baz, İBB Deprem ve Doğal Afet Risk Komisyonu tarafından deprem zararlarının azaltılması amacıyla rapor düzenlendiğini ve söz konusu raporun İBB meclisince kabul edildiğini ifade etti.

Hazırlanan raporun en önemli aşamalarından birinin ‘Afet Önleme ve Eğitim Merkezi’ projesi olduğunu belirten Baz, “Bu amaçla ThyssenKrupp Elevator ve İBB arasında protokol imzalandı. Söz konusu proje 15 ay içinde hayata geçirilecek” dedi.





ThyssenKrupp Elevator Güney Avrupa,  Afrika & Orta Doğu CEO’su Javier del Pozo, ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülleri’nin iki temel amacı olduğunu, bu amaçlardan ilkinin mimarların gözünden dünyayı anlayabilmek, ikincisinin ise belediyelerin gözünden dünyayı anlayabilmek olduğunu anlattı.

Daha yaşanabilir şehirler yaratmak, çevre koruma konularına eğilmek ve kentsel altyapının gelişmesini sağlamak gibi temel amaçları bünyesinde barındırdığını ifade eden del Pozo, 1988 senesinde başlayan ve her iki yılda bir düzenlenen yarışmanın en son 2009 senesinde Dubai’de gerçekleştirildiğini anlattı.

12. ThyssenKrupp ElevatorMimarlık Ödülü’nde İstanbul’un seçilmesinin 3 temel nedeni olduğunu belirten del Pozo bu nedenleri şöyle sıraladı: “İlk olarak İstanbul dünyanın en önemli mega şehirlerinden biri, ikinci olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mimarlık alanında doktora uzmanlığına sahip ve son olarak hem yetkililer hem de İstanbullu mimarlar bu fikre çok sıcak bakıyor”.



Del Pozo bu ilgi çekici proje için çok sayıda fikir beklediklerini ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bahsettiğimiz ödüller uluslararası Mimarlar Birliğinin himayesinde organize ediliyor. Proje alanı, Atatürk Havaalanına oldukça yakın bir mesafede ve 27.000 metrekare büyüklüğünde. Bu kapsamda yerel iklim koşullarını dikkate alan, şehirsel unsurlara ve siluete cevap veren ve en gelişkin teknik donanımları içeren benzersiz tasarımlar arıyoruz”.