İstanbul’a Silikon Vadisi

Türkiye'nin “Silikon Vadisi” İstanbul’da kuruluyor. Sabiha Gökçen Havaalanı çevresindeki 13 milyon metrekarelik alana yerleşecek “Silikon Vadisi” için ilk adımı THY atacak. Projenin ilk etapta 5 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor. Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK), İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi’nde (İTEP), Sabiha Gökçen Havalalanı tesislerinin özel sektöre devri için gerekli çalışmaların yapılmasına karar vermişti. İlk adım THY’nin bölge ülkelerine de hizmet vereceği Havacılık Bakım Onarım Merkezi (HABOM) ile atılacak.

ABD’deki Silikon Vadisi benzeri bir teknoloji üssünün, İstanbul Kurtköy’de yaşama geçirilmesini sağlayacak olan projenin geçmişi, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 1987 tarihli kararına uzanıyor. Endüstri parkı için uygun alanın belirlenerek kamulaştırmasının ardından 1990-1992 yılları arasında ‘İTEP Master Planı’ hazırlanmıştı. Komite, geçtiğimiz günlerde Sabiha Gökçen Havaalanı tesislerinin tümünün veya bir bölümünün işletim hakkının ihtiyaç duyulan ilave yatırımları yapmak şartıyla sınırlı süreyle özel sektöre devri için gerekli çalışmaların yapılmasını kararlaştırdı.

Proje, THY ile başlıyor
Projeyle, Türkiye’nin ileri teknoloji ihtiyaçlarının milli kaynaklardan karşılanabilmesi amacıyla, kamu sektörü ile yerli ve yabancı özel sektör yatırımlarının biraraya getirilmesi hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle, Türk savunma, elektronik, havacılık ve uzay sanayilerinin uluslararası düzeyde rekabet gücü artırılacak, AR-GE faaliyetleri gelişmiş ülkeler seviyesine taşınacak. İTEP için ilk adımı ise THY atacak. Havaalanı içeresinde 75 hektarlık bir alan üzerinde Havacılık Bakım Onarım Merkezi kurulacak. 2007’de faaliyete geçmesi planlanlanan merkez, Türk havacılığının yanı sıra bölge ülkelerine hizmet sağlayacak.

5 bin kişiye istihdam
THY’nin 350 milyon dolarlık yatırım yapacağı merkez, 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. İTEP; İleri Teknoloji Endüstri Parkı, Uluslararası Havaalanı, Ticari ve Sosyal Bölge ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü olmak üzere dört ana birimden oluşuyor. En önemli birim olan İleri Teknoloji Endüstri Parkı 3,5 milyon metrekarelik alana kurulacak.

Yüksek Teknoloji Enstitüsü de ileri teknoloji firmalarının ihtiyaç duyduğu özel alanlarda öğrenim görmüş nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılayacak. Dünyanın en zengin iş adamı ve bilgisayar sektörünün devi Bill Gates de, Başbakan Erdoğan’a “İstanbul’a bir silikon vadisi kurun, biz de yatırım yapalım”demişti.