İstanbul'a 'Ticari' Bakan Getiride Öne Geçiyor




Gayrimenkul sektöründe yıldızı parlamaya devam eden İstanbul, yalnız konut segmentinde değil, ticari projelerde de gözde kentlerden biri. Proje finansmanı açısından Türkiye, Avrupa'nın diğer şehirlerine göre daha zorlayıcı olsa da son yıllarda özellikle alışveriş merkezi yatırımları ile dikkat çeken İstanbul'da yerliyabancı pek çok yatırımcının hızlı çalışmalarının önemli nedenlerinden biri yüksek getiri. İngiltere merkezli uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi King Sturge'ın ocak ayında yayımlanan öngörü araştırmasına göre, 2008'in ilk yarısında İstanbul'daki ticari gayrimenkul getirilerinin 0.50 puan veya üzerinde azalması bekleniyor. Fakat buna rağmen İstanbul, ticari gayrimenkulde en yüksek getiri sağlayan 20 Avrupa ülkesi arasında ilk 3'te yer alıyor.

Yüzde 8 getiri sağlıyor

Öngörüler listesinde alışveriş merkezleri, ofisler ve lojistik yapılar kategorisinde değerlendirilen kentin Aralık 2007 verileri ile ticari gayrimenkul getirisi yüzde 8. Bu değerlerle İstanbul en yüksek getiri sağlayan 3'üncü kent. Listenin ilk sırasında ise ofiste yüzde 9, alışveriş merkezinde yüzde 10 ve lojistikte yüzde 12 getiri payı ile Ukrayna'nın başkenti Kiev var. Kiev'i ofiste yüzde 8 ve alışveriş merkezleri ile lojistikte yüzde 9'luk paylarla Rusya'nın başkenti Moskova izliyor.

Gerilemeye rağmen önde

Ancak 2008'in ilk yarısındaki beklentileri değerlendiren rapora göre, söz konusu dönemde Kiev, Moskova ve İstanbul'un getirileri için de 0.50 puan ve üzerinde düşüş bekleniyor. Bunun anlamı İstanbul'da getirilerin yüzde 7.50 düzeyine kadar gerileyebileceği. Fakat bu gerileme gerçekleşse bile İstanbul'un sıralamadaki yeri henüz değişmiyor. Yani, İstanbul'un 2008'de de Paris, Münih, Roma'nın da aralarında bulunduğu şehirlerden daha yüksek ticari gayrimenkul getirisi sağlayacağı öngörülüyor.