İstanbul’a Üçüncü Köprü Nereye?



İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile İstanbul’un vapurlarını, deniz ulaşımını konuşuyoruz. Geçen yılki "Vapurlarımı Vermiyorum" kampanyası İstanbulluların vapurları konusunda ne kadar hassas olduğunu ortaya koymuş. Ancak kafalardaki soru işaretleri bitmiyor. Nostaljik bir bağla sevdiğimiz eski vapurlar ne olacak? Yenileri ne zaman devreye girecek? Vapur ihaleleri, satın alımları yeterince şeffaf mı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi onardığı iskelelerdeki mekanları kimlere kiraya verecek?

Adalarda örneğin bugünlerde kıyamet kopuyor. Mesele, Büyükada İskelesi’nin üst katındaki Turing Kafe’nin tahliye edileceği ve yerine düğün salonu yapılacağı söylentileri. İşte bunları konuşuyoruz Ahmet Paksoy ile.

Peşinen söylemem gerekir ki, Paksoy eleştirilere açık biri. 2.5 yıl zarfında neler yapıldığını sayıyor. Deniz yollarını kullananların sayısı 7 milyondan 91 milyona çıkmış. Taşınan araç sayısı 2001’de 550 bin iken, 2006’da 5.1 milyona yükselmiş.

Tam bu noktada bir soru. "Deniz trafiğine büyük oranda kayma olduğu halde özellikle bu yıl çıldırtıcı boyutlara ulaşan kara trafiği neden hafiflememiş?" Ahmet Paksoy bu soruya, "Deniz, trafiği rahatlatmak için kısmi bir çözüm" diyor. İDO’nun tüm vapur siparişleri tamamlandığında bunun kara trafiğine yansıyacağını söylüyor.

İDO’nun ileriye dönük planlarında ne var? Paksoy’un dediğine göre, Şehir Hatları’ndan devralınmış vapurların sayısı 32 tane. Hani şu İstanbulluların sahip çıktıkları nostaljik vapurlar. Bunların tümü muhafaza ediliyor. Bazıları için rehabilitasyon çalışmaları başlamış. Sami Akbulut gemisi örneğin yenilenerek İstanbul 9 adıyla tekrar hizmete sunulmuş. Geçtiğimiz bayramda binip, perişan hali karşısında üzüldüğüm Aykut Barka gemisi de şu anda Haliç’te bakımda.

Buradan İDO yetkililerine rica ediyorum. Yenilenecek vapurlar eskileri kadar güzel olsun. İç tasarımlarını kim yapacaksa estetiğe önem versin. İstanbul 9’un resmini gördüm, koltuk renklerinin seçimi çok daha iyi olabilirdi.

"Vapurumu Seçiyorum" anketinde birinci seçilen vapurdan 20 adet gelecek önümüzdeki yıllarda. Bunlar için 200 milyon dolar ayrılmış ve ihalesi yapılacak. Esas önemlisi, Harem-Sirkeci’yi 8 dakikada katedecek olan arabalı vapurlar. "Bunlar non stop çalışacakları için Harem-Sirkeci arasında 3. Köprü vazifesini görecekler" diyor Paksoy. Günde 20 bin aracı taşıyacak olan arabalı vapurlar ÇekSan tersanesinde yapılıyor. İlki eylülde geliyor. Yeni devreye girecek bu arabalı vapurlar için Sirkeci’de yeni bir düzenleme gündemde.

Hollandalı bir firmanın Singapur’da yaptırttığı 5 deniz otobüsünden (toplam 37,5 milyon dolar) başka İstanbul-Bursa hattında çalışacak 2 tane feribot (toplam 107 milyon dolar) da Avustralya’ya sipariş edilmiş.

Ahmet Paksoy eleştirilere açık demiştim. İDO’nun müşteri hizmetleri numarasını da yazdırıyor: 444 44 36. İDO’dan şikayetleri olanlar bu numaraya başvurabilirler.

Turing Kafe, düğün salonu olacak mı
İDO Şehir Hatları’ndan 56 tane iskele devralmış. Bunlardan 21 tanesi yenilenmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu iskelelerde büfe, lokanta gibi işleten 160’ya yakın kiracının tahliyesine karar vermiş. Tahliye kararı alınan işletmelerden bir tanesi de yukarıda sözünü ettiğim Büyükada İskelesi’nin üst katındaki Turing Kafe.

Turing Kafe’nın belediye tarafından düğün salonuna dönüştürüleceği söylentileri Adalıları üzmüş. Hatta Büyükadalı olan yazar Buket Uzuner aynı zamanda yayıncısı olan AKP Şanlıurfa milletvekili Faruk Bayrak’a bir itiraz dilekçesi yazmış. Ahmet Paksoy bu meseleyle ilgisi olmadığını söyleyince dün İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile konuştum.

Topbaş, Turing Kafe için tahliye kararı alındığını ancak düğün salonunun kesinleşmediğini söyledi. "Adalıların isteği doğrultusunda karar alırız. Gerekirse ihaleye çıkartıp kiraya veririz" dedi. Anladığım kadarıyla Topbaş’ın Turing’in devam etmesine itirazı yok. Bu Adalılar için iyi bir haber. İDO’nun yeniden kiralayacağı iskelelerdeki mekanlarda hassas nokta şu: Tahliye edilmesine karar verilen mekanlardan bazıları içkili. Bunlar Belediye’nin Bel-Tur şirketine kiralandığı takdirde içki satışı olmayacak. İstanbul anlamsız bir gerginlik daha yaşayacak.

Gila BENMAYOR