İstanbul'a Yeni İlçeler Geliyor

AKP, nüfusu 2 binin altında olan yaklaşık 900 belediyeyi kapatıyor. Bunlardan 550'sinin AKP'li belediye olduğu öğrenilirken İstanbul'da da yeni ilçelerin oluşturulacağı öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam AKP Genel Merkezi'nde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yerel yönetimlerden sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ve bazı milletvekilleriyle biraraya gelerek yerel yönetimlere yönelik bir toplantı yaptı. Toplantıda bir süre önce AKP MYK'da kararı verilen 2 binin altındaki belde belediyelerinin kapatılması konusu değerlendirildi. Toplantıda yeni nüfus dağılımı doğrultusunda belediyelerle ilgili yeni düzenleme yapılmasına karar verildi.

550'si AKP'li...
Milliyet'in sorularını yanıtlayan AKP'li Tanrıverdi yaklaşık 900 belediyenin kapatılacağını ve bunlardan 550'sinin de AKP'li belediye olacağını söyledi.
Nüfusu 2 binin altına düşen kapatılacak yaklaşık 875 belde belediyesi bulunurken, 50'ye yakın da ilçelerde değişiklikler olacak. Bu belediyelerde çalışan yaklaşık 15 bin personel ise il özel idarelerine ya da diğer kurumlara kaydırılacak. Bu belediyelerin İller Bankası'ndan aldıkları pay, 10 yıl süreyle il özel idarelerinin hesabına yatırılacak.

Eminönü-Fatih birleşmesi
İstanbul'dakiler başta olmak üzere nüfusu artan beldeler ise ilçe olacak. İstanbul'da Arnavutköy ve Esenyurt'un ilçe yapılması planlanıyor.
Kadıköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçelerinin ise bölünerek yeni bir ilçe oluşturulması düşünülüyor. Eminönü'nün de Fatih ile birleştirilmesinin tartışıldığı belirtildi. Toplantıda Ankara'da yapılacak değişiklikler konusunda ise karar verilemedi.