İstanbul'a Yeni Metrobüs Hatları





















İETT İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Özdemir, Avcılar-Topkapı arasında çalışan metrobüs hattına ilave olarak 6 metrobüs hattının daha yapılacağını bildirdi.

Öztürk, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek ve kaliteli toplu ulaşım için raylı sistem çalışmalarının yanı sıra mevcut E-5 Karayolu üzerinde tercihli bir yol ayırarak Avcılar-Topkapı arasında metrobüs hattını hizmete soktuklarını hatırlattı.

Eksikliklerle hizmete giren hatta birçok sorunun çözümlendiğini belirten Öztürk, Hollanda'dan satın alınan 50 Phileas aracının Temmuz ayında tamamlanmasıyla birlikte eksiksiz olarak çalışılacağını ve sefer aralığının da yarım dakikaya ineceğini söyledi.

Öztürk, yolcu talebinin çok fazla olduğu ikinci etabı Topkapı-Mecidiyeköy hattının oluşturduğunu ve bu hatla birlikte 6 metrobüs hattı daha yaparak hat sayısını 7'ye çıkaracaklarını bildirdi.Çalışmaları devam eden Topkapı-Mecidiyeköy hattını yıl sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini belirten Öztürk, diğer hatlara ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bu hattı biz Mecidiyeköy'den sonra Kozyatağı'na kadar uzatacağız. Hat, Boğaz Köprüsü üzerinden geçecek. Bunun ardından Edirnekapı-Vezneciler, Kabataş-Beşiktaş, Beşiktaş-Levent ve Aksaray-Bağcılar (Milliyet Gazetesi Önü) hatları yapılacak. Hatların tamamı, 2008'de bitecek. İstanbul'a yardımcı olacaksak bunları yapmamız lazım. Ben çok iddialıyım. İstanbul'un ulaşım sorununu çözeceğiz.''

Öztürk, Edirnekapı-Vezneciler ile Kabataş-Beşiktaş metrobüs hattının daha önce her iki hatta yapımı planlanan raylı sistem yerine düşünüldüğünü kaydetti.

Edirnekapı-Vezneciler hattının özel, diğer hatların ise sadece tercihli yol olarak ayrılacağını ve sarıya boyanarak üzerine ''Otobüs yolu'' yazılacağını belirten Öztürk, ''Ayrılan bu yolda sadece ekstra uzun körüklü otobüs olan Capacity otobüsler çalışacak. Başarılı olursak bu şekilde devam edecek. Olmazsak o zaman tercihli yolun etrafı yine çevrilecek'' dedi.

Öztürk, 50 Capacity aracın mevcut olduğunu, bunlara 100 aracın daha ilave edileceğini ve araçlar geldikçe hatları da kademeli olarak hizmete sokacaklarını söyledi.

Avcılar-Topkapı metrobüs hattının Cevizlibağ'da Zeytinburnu-Kabataş hattına entegre olduğunu, Topkapı'da da Haziran 2008'de tamamlanacak olan Topkapı-Edirnekapı-Sultançifliği hafif metro hattına entegre olacağını belirten Öztürk, Kabataş'a kadar raylı sistemle giden yolcuların buradan yine metrobüs ile Beşiktaş'a gideceğini, Beşiktaş-Levent metrobüs hattıyla da Levent'te metro hattına entegre olacağını kaydetti.

Öztürk, Aksaray'dan Bağcılar'daki Milliyet Gazetesi arasında planlanan metrobüs hattının da Vatan Caddesi üzerinden gideceğini, aynı zamanda Aksaray-Havalimanı arasında çalışan hafif metro hattına entegre olacağını ifade etti.

Mehmet Öztürk, ''Topkapı-Edirnekapı-Sultançifliği hafif metro hattı bittiğinde, metrobüs hatları tamamlandığında, Otogar-Bağcılar'ı da bitirdiğimizde İstanbul'un Avrupa yakasının ulaşımında herhangi bir problem kalmayacak'' dedi.