İstanbul'a Yerli ‘Gezi Rehberi’



Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'İstanbul'un Ruhu / Gezi Rehberi' isimli iki tanıtım kitabı, Başkan Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir törenle basına tanıtıldı. 4 harita, 1 CD ve 191’er sayfalık 2 kitaptan oluşan ve ilk yerli rehber olma özelliğini taşıyan eserin tanıtımında Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Başkan Topbaş’ın Danışmanı Prof. Dr. İskender Pala, Şair Hilmi Yavuz, KÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan ile edebiyat ve turizm dünyasının tanınmış simaları katıldı.

The Spirit of/A Guide to Istanbul” adıyla İngilizcesi de hazırlanan eserde İstanbul, Pera/Beyoğlu, Boğaziçi ve Adalar, Tarihî Yarımada olmak üzere üç bölgeye ayrıldı. İstanbul’a kısa süreli gelmiş olan turistlere yardımcı olmak amacıyla yol haritalarının yer aldığı eser, “Pera/Beyoğlu, Boğaziçi ve Adalar, Tarihî Yarımada” haritaları ile zenginleştirildi. Ücretsiz olarak dağıtılacak rehberin türkçesi 4 bin, ingilizcesi 2 bin adet basıldı. Rehberler İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gelen yabancı konuklara, büyükelçi ve konsoloslara, yabancı gezilerde de İstanbul'u tanıtmak amacıyla dağıtılacak.

Adalet Ağaoğlu’ndan İlber Ortaylı’ya, Beşir Ayvazoğlu’ndan Murathan Mungan’a kadar birçok değerli isim bu kitapta kendi üslubuyla İstanbul’u yazdığı Gezi Rehberi’nin editörlüğünü Zerrin İren Boynudelik yaptı, Arif Aşçı ise fotoğraf makinesiyle İstanbul’un ruhunu fotoğrafladı. Eserle birlikte verilen tanıtım filmi CD’si de bu ruhu görselleştiriyor.

Topbaş: Eser ufuklarda yeni bir İstanbul penceresi açacak
Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen tanıtım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldiğinde ilk toplantıyı turizmcilerle yaparak İstanbul Kültür ve Turizm Platformu’nu kurduklarını hatırlatarak, “Tarihin çeyiz sandığı olan İstanbul, maalesef turizmden yeteri kadar pay almıyor. Bu nedenle böyle bir rehber hazırlama ihtiyacı hissettik ve düşündüğümün daha iyi bir rehber ortaya çıktı. Bu eser İstanbul’da yaşadığı halde İstanbul’u bilmeyen veya şehrimizi ziyaret eden insanlar için çok önemli bir rehber olacak. Bu kitabın sadece bu kentin ziyaretçilerinde değil, aynı zamanda her İstanbullunun zihninde de yeni pencereler açacağına inanıyorum” diye konuştu.

Prof. İlber Ortaylı
Prof. Ortaylı: İstanbul’u bugüne kadar yabancı rehberlerden tanıdık ve anlattık
“İstanbullular İstanbul’u severler. Ama sevmek ilgilenmek, öğrenmek demektir” diyen Prof. Dr. İlber Ortaylı da, “Maalesef çok uzun yıllar boyunca Türk milleti İstanbul’u yabancı rehberlerden takip etmek ve gelen yabancı misafirlere bu rehberlerden tanıtmak zorunda kalmıştır. Bugüne kadar ecnebilerin kaleme aldığı rehberlerde birçok yanlışlar vardır. Türkiye’de yazılan bazı rehberler de adeta yabancıların adeta taklidi. O yüzden bu şehri bilen yazarların, şairlerin bir araya getirilip böyle bir rehber kitap hazırlanması İstanbul adına çok büyük bir kazançtır. Biz istiyoruz ki İstanbul çocukları ve bu millet şehirlerini ve memleketlerinin kendilerinin kaleme aldığı kitaplardan öğrensinler. Bu bir uygarlıktır Bu memlekete sahip çıkmaktır” şeklinde konuştu.