İstanbul’da 85 bin gecekondu yıkılacak



"Kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde İstanbul’da 85 bin konut belediye tarafından yıkılacak. En büyük yıkım Okmeydanı’nda.

Türkiye’de en fazla gecekondulaşmanın yaşandığı kentlerin başında gelen İstanbul’da, en büyük yıkım ise, Okmeydanı’nda gerçekleştirilecek.

Mesken ve Gecekondu Müdürü Hüseyin Kaya, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki en büyük yıkımı Okmeydanı’nda gerçekleştireceklerini kaydetti.

Kaya, yapacakları çalışmalarla Okmeydanı’nda tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkaracaklarını belirtti.

İstanbul’da en yoğun gecekondulaşmanın Gaziosmanpaşa’da olduğunu ifade eden Kaya, ilk etapta 700 gecekondunun yıkılarak, buradaki hak sahiplerinin sosyal konutlara yerleştirileceğini söyledi.

2003 yılında yaptıkları araştırmada, kent genelinde toplam 85 bin 423 gecekondu tespit ettiklerini kaydeden Kaya, gecekondulaşmaya karşı geliştirilen proje kapsamında Armutlu, Sarıgöl ve Gazi Mahallesi’ndeki bin 500 gecekondunun yıkımına başlandığını belirtti.

GECEKONDUSU YIKILAN SOSYAL KONUTA YERLEŞTİRİLİYOR

Baltalimanı ve Pendik’te Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü üzerinde bulunan toplam 84 gecekondunun yıkıldığını hatırlatan Kaya, "Belediye, vatandaşları mağdur etmeden, imarsız yapılan binaları yıkmaya devam edecek" dedi.

Kaya, gecekonduları iyileştirme ve ıslah etme amacıyla geliştirilen projeyle, gecekondularda yaşayan vatandaşların, toplu konutlara yerleştireceğini kaydetti.

Pendik Kurtköy’de, "Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Konut Üretimi" için 44 gecekondunun yıkılarak yerine Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı-Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürlüğü tarafından 193 yeni sosyal konut yapılacağı açıklayan Kaya, Baltalimanı-TEM Bağlantı Yolunda sürdürülen çalışma kapsamında bugüne kadar tasfiye edilip yıkılan gecekondu sayısının 149’a ulaştığını belirtti.

Kaya, enkaz bedeli ödenerek yapılan tasfiye işleminde, anlaşma sağlanan hak sahiplerine sosyal konutlar verildiğini kaydetti.