İstanbul'da Baro-Belediye İşbirliği Mahkemeden Döndü



İstanbul Barosu'nun Şişli, Esentepe'de aldığı ve sosyal tesis inşa etmek için belediyeden talep ederek yaptırdığı imar değişikliği Mimarlar Odası'nın itirazı üzerine mahkemece iptal edildi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi, 1/5000 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nda Eylül 2007'de yapılan değişikliğin "şehircilik ilkeleri ve kamu yararına uygun olmadığını" belirtti.

Davayı açan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi avukatlarından Şerafettin Can Atalay, bianet'e, belediyenin bu karara karşı Danıştay'a gitme olanağının olduğunu fakat bilirkişi raporunun değişikliğin şehircilik ilkelerine uygun olmadığını açıkça belirttiğini söyledi.

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı örgütlerin itirazlarını kayda almayan İstanbul Barosu, davaya müdahil olarak katılmıştı. Büyükşehir Belediyesi ve baro, davaya usül yönünden itiraz etmiş; imar değişikliğinin kamu yararına uygun olduğunu savunmuştu.

Meslek örgütü baro, meslek örgütlerini dinlemedi

2006'da, bir önceki baro başkanı Kazım Kolcuoğlu döneminde TMMOB'a bağlı meslek örgütleri baro yönetimiyle görüşerek planlanan inşaatla ilgili endişelerini belirtmiş ve barodan bunu gerçekleşmemesini istemişti. Planda yeşil alan olarak görünen arsa Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılmıştı. O dönemde barodan yapılan açıklamada, imar değişikliği için belediyeye "yazılı ve şifahen" müracat edildiği, baro yönetiminin değişikliğin "acilen" gerçekleşmesi için konuyu takip ettiği söylenmişti. Baronun olumsuz tavrı üzerine Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi iki ayrı dava açmıştı.

Arsa, Beşiktaş'tan Maslak yönüne giden Büyükdere caddesinden Zincirlikuyu'da çevre yoluna bağlanan kavşağa cepheli.

Oda kamu yararı için çabalıyor

Mimarlar Odası, çarpık kentleşme sorunun yoğun olarak yaşandığı İstanbul'da kamu alanlarının sermayeye açılmasına, kamu yararına aykırı imar uygulamalarına karşı mücadele ediyor. Odanın yargıya taşıdığı projeler arasında Dubai Kuleleri, Mecidiyeköy'de bulunan Likör Fabrikası ve Ali Sami Yen projeleri, Kadıköy'de inşa edilen Corner Hotel, Acar İstanbul sitesi ve Tarlabaşı'ndaki kentsel dönüşüm uygulaması da var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2008'de yaptığı bir açıklamada odayı "belediyelere engel çıkartmakla" suçlamış ve "kente karşı suç niteliğinde olan yaklaşım ve uygulamalara karşı çıkmak görevimiz" cevabını almıştı.