İstanbul’da Bir Yıldır Duran Metro Çalışmaları Yeniden Başlıyor



İstanbul'da 1.5 yıla yakın süredir çalışmaların durduğu metro projelerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yeniden start verildi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; duran projelerden biri olan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı'ndaki yapım çalışmaları İmamoğlu'nun katıldığı törenle yeniden başlatıldı. Törende konuşan İmamoğlu, İstanbul'da şu anda yaklaşık olarak 154 kilometre aktif metro hattı bulunduğunu bunu 79 kilometresinin Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Marmaray hattı olduğunu söyledi. 16 milyonluk bir kentte 154 kilometrenin düşük bir rakam olduğunu belirten İmamoğlu, “Çok daha yukarılarda olmalıydı. Raylı sistemin İstanbul'daki toplu taşımadaki oranı yüzde 18 dolayında. İşin daha çok başındayız” dedi.

İstanbul'da 81 kilometresi Ulaştırma Bakanlığı'na ait olmak üzere toplam 222 kilometrelik metro çalışmasının devam ettiğini bildiren İmamoğlu “İBB tarafından 141 kilometrelik metro çalışmaları sürmektedir. Ne yazık ki, içinde bulunduğumuz Göztepe-Ümraniye hattı gibi 8 proje, yaklaşık 1 yıldır ya da daha uzun süredir çalışmaları durmuş projelerdir. Bunun birçok nedeni var. Ağustos ayında attığımız imza ile burayla ilgili finansal anlamdaki sorunun büyük bir kısmını aşmış bulunmaktayız. Yaklaşık 1 yıldan fazladır duran bu şantiyeyi hareketlendireceğiz. Bu hattın, 2022 yılında bitirilmesini ön görüyoruz” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu yarım bırakılan hatların yarattığı tehditlerin ortadan kaldırılması için çalışma yapıldığını söyledi. Duran metro hatlarının devam etmesi gerektiğini dile getiren İmamoğlu “Duran metro hatları ile ilgili burada atılan adımlardan somut bir tanesi. Diğerleri ile ilgili de sıkı görüşmelerimiz devam ediyor. Tek yönlü kurum ve yüklenici firma ile çözülecek işler değil. Şu anda bahsettiğimiz işlerin iş yükü, oldukça yüksek meblağlara sahip. Bunun mutlaka proje bazlı borçlanmaya ihtiyacı var. Bu anlamda biz hem finans kuruluşlarıyla hem yüklenici kurumlarla bir araya gelip konuşuyoruz. Bugün ulaştığımız netice, onlardan bir tanesi. Devamı da gelecek.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.