İstanbul'da Büyük Deprem Riski Yok



Binlerce insanın ölümüne sebep olan 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde konuşan Prof. Şener Üşümezsoy ve Prof. Ahmet Ercan, İstanbul’da büyük bir deprem riski olmadığını iddia ettiler. İki profesör, büyük depremden söz edenlerin korku pazarlayarak inşaat sektörünün canlanmasına hizmet ettiğini söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yapılan bilimsel çalışmalara göre İstanbul’da büyük deprem oluşma riskinin bulunmadığını belirterek, "İstanbul’da her zaman 6 şiddetinde hissedilebilecek depremler olabilir. Ama İstanbul’un burnunun dibinde 8 büyüklüğünde bir deprem söz konusu değil" dedi. Jeofizik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise 2015’e kadar kentte ancak 4,5-5 büyüklüğünde korkutucu depremler olacağını söyledi. İki bilim adamı şunları anlattılar:

Prof. Üşümezsoy: Ada fayında stres yok

TÜBİTAK’ın yaptığı çalışmalarda, ada fayında stres birikmediğini ortaya çıktı. Doğu Marmara’daki Çınarcık Fayı da 1894’te kırılmış. Bu da 200 yılda bir kırılırsa, 100 yıl daha var. Ama Güney Marmara’da Mudanya-İmralı hattında risk var. Tekirdağ’daki fayın 1912’de kırıldığı da Fransızların yaptığı araştırmanın raporlarında var. Mudanya’daki deprem İstanbul’da 6-7 şiddetinde duyulur. O da 17 Ağustos’a denktir. Ama İstanbul’un burnunun dibinde 8 büyüklüğünde bir deprem söz konusu değil. Sürekli daha büyük depremler olacak söylemini inşaat sektörünü canlandırmak için kullanıyorlar. Tabii ki riskli binaların yıkılarak yeniden yapılması gerekir. Ama bu deprem korkusuyla değil şehrin yenilenmesi, modernleşmesi anlamında yapılmalı.

Prof. Ercan: İstanbul 2015’e kadar çok güvenli

Marmara Bölgesi’nde kurulan jeolojik ağ sayesinde 25 bilim adamı, yer hareketlerini günlük olarak izliyor. Veriler büyük depremi göstermiyor. Kuzey Marmara’da iki deprem bekliyorum. Bunların bir tanesi Sivriada- Zeytinburnu-Küçükçekmece üçgeni içinde olacaktır. Yaklaşık 7 kilometre derinde. Büyüklüğü de 6,3 veya 6,7 arasında olacaktır. Diğeri Marmara Ereğlisi’nde, kıyıdan yaklaşık 10-15 kilometre uzakta, 7-7,2 büyüklüğünde olacaktır. Tek parça kırılma olasılılığı yer kabuğunun durumu bakımından mümkün değil. İstanbul’da Gölcük’teki gibi deprem riski yok. En azından 2015’e kadar İstanbul, çok güvenli. Büyük deprem söylentileriyle korku pazarlanıyor. Bunu ne bilim insanları, ne basın ne de inşaat sektörü kullanmamalı.