İstanbul'da Deprem Olursa En Tehlikeli Yer Burası!



Marmara Denizi, büyük bir depremin beklendiği bölgedeki fay hareketlerini incelemek ve bölgenin karakterini anlamak için 36 ay süreyle Fransızlarla ortaklaşa takibe alındı. Deniz tabanı ve altına, son teknoloji cihazlar yerleştirildi. Çalışmayla alınan veriler Kandilli Rasathanesi’ne aktarıldı. 8 milyon Euro bütçeli projeyle deprem erken uyarı sistemi, Marmaray ve İGDAŞ ile entegre edildi. Olası bir depremde gaz kesilecek.

‘Fayın orta kısmı sürekli kayıyor’

Çalışmanın detaylarını Habertürk’e anlatan Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbullular açısından değişen bir şey olmadığını söylerken, “Çalışma, fayın orta kısmının sürekli hareket ettiğini ortaya koydu. Bu da Adalar’ın önünün çok tehlikeli olduğunu gösterdi’’ dedi.

Uydular kullanılarak fayın orta kesiminin sürekli kaydığının tespit edildiğini dile getiren Şengör, “Bu çok önemli bir şey. Kilitlenen yer Adalar önü. Çok çok tehlikeli bir yer. Ama evi sağlam olana hiçbir şey olmaz. En tehlikeli yere bina yapılır, yeter ki tehlike bilinsin’’ uyarısı da yaptı. Marmara’da deformasyonun (bozulmanın) zannettiklerinden daha dağınık olduğunu kaydeden Şengör, “Bir sürü küçük fay bulundu. Bunlar, atımı (depremle ortaya çıkan hareket) karşılıyor. Sismaloglar ise tek fayda atım karşılanacak sanıyor. Marmara olduğu gibi deforme oluyor. Derdimiz şu; bu deformasyonun ne kadar dağınık olduğunu bilmiyoruz’’ diye konuştu.