İstanbul'da İmara 'Göç' Ayarı



ANKA'nın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Meclis Genel Kurulu’nda CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün İstanbul’un sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşmasına yanıt verdi.

Maltepe sahilindeki dolgunun tamamen rekreaktif amaçlı bir dolgu olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “İmar planı vardır, ÇED raporu da vardır. Burası tamamen yeşil alan olacak, İstanbul'a ve Maltepe halkına kazandırılacak. Dolguların yüzde 10, yüzde 20 ekolojik bakımdan mahzurları olsa da, dünyanın her tarafında, özellikle metropol ve megapol şehirlerde dolgu yapılmak suretiyle, şehirlere, büyükşehirlere, nüfusu 5 milyondan, 7 milyondan, 10 milyondan fazla olan şehirlere nefes aldırmak için yeni mesire alanları, rekreasyon alanları, halkın nefes alabileceği, tatilde, cumartesi, pazar günleri çocuklarının dinlenebileceği alanlar oluşturmak için yaptığı işlemlerdir. İstanbul Belediyesi'nin de Bakanlığımızdan böyle bir talebi olmuştur. Bu talep doğrultusunda biz bunu değerlendirdik, ÇED raporunu verdik, imar planlarını yaptık, ekolojik bakımdan mahzurları nelerdir onları inceledik ve izni verdik. Bu izin doğrultusunda yaklaşık 1 milyon metrekareye yakın bir alanın dolgu işlemi bitmiştir. Bundan sonra da İstanbul'a çok güzel bir yeşil alan kazandırılacaktır” dedi.

“Vatandaş tarafından da özel otopark yapılmasını teşvik edeceğiz"

İstanbul'da özellikle son dönemde otopark yapımı için çok ciddi bir gayret olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, “İstanbul'a aşırı yoğun bir göç var. Yeni otoparkların yapılması için İmar Kanunu'na yeni maddeler koyacağız.

Vatandaşımızın da istifadesi doğrultusunda vatandaş tarafından da özel otopark yapılmasını teşvik edeceğiz. Bu doğrultuda Maltepe Belediyemizle de şifahi görüşmelerimiz oldu, imar planı görüşmelerimiz oldu” diye konuştu.

“İstanbul'un metrosu çok hızlı bir şekilde yürütülmekte”

İstanbul'un metrosunun da çok hızlı bir şekilde yürütülmekte olduğunun altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı, şöyle dedi:

“İstanbul'daki metroda istediğimiz seviyeyi yakaladığımız zaman gerek otopark konusunda gerek ulaşım konusunda İstanbul dünyanın en büyük megapollerinden çok daha rahat bir ulaşıma, trafik yoğunluğu inşallah azaltılan bir konuma kavuşacağı da çok açıktır. Bu bakımdan Maltepelilere de buradan sevgilerimi, selamlarımı, saygılarımı gönderiyorum. En kısa süre içerisinde Maltepe'de de trafiği rahatlatacağız. Kadıköy, Maltepe ve Tuzla metrosu, yine Maltepe'de yapmış olduğumuz tünel alt geçitler ve ulaşım yolları, köprülü kavşaklar bundan sonra da olanca hızıyla devam edecektir.”