İstanbul'da Kıyasıya Aday Adaylığı Yarışı



İlçe sayısı 32'den 39'a çıkan İstanbul'da aday adayları kıyasıya yarışta. CHP, kalesi olarak görülen ilçelerin dışında eski kalelerini yeniden ele geçirme çabasında. AKP'nin hedefi ise CHP'li belediyeler. CHP'nin henüz aday belirlemediği, AKP'nin Kadir Topbaş'ı yeniden aday gösterdiği İstanbul'da ilçeler de büyük önem taşıyor. Bu yüzden ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinde iki partide de genel başkanlar belirleyici rol oynuyor.

CHP elindeki Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Avcılar'a sıkı sıkıya sahip çıkma ve listesindeki belediye sayısını artırma uğraşında. CHP, özellikle AKP'nin kan kaybettiği var sayılan Şile, Adalar, Maltepe, Tuzla, Silivri ve Sarıyer'de iddialı. AKP'nin hedefinde de CHP'nin kalesi olarak görülen ilçeler var.

Bu ilçelerin başında da Kadıköy geliyor. Bu yüzden de AKP, Kadıköy'de kabul göreceğine inandığı bir ismi, yüksek mimar Sinan Genim'i aday göstermeyi planlıyor.. Selami Öztürk'le yola devam etmeyi planlayan CHP'ye göre ise Kadıköy'de başka bir partinin şansı yok.

İki partide de yeni kurulan ilçelere talep yoğun. Onlarca aday adayı sırada. Örneğin Ataşehir ilçesi için başvuran aday adayı sayısı yalnızca CHP'de 6. Bu adaylar arasında da tek kadın var. O da yıllardır Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı'nı yürüten İnci Beşpınar.

AKP kimi ilçelerde büyükşehirlerde olduğu gibi aday değişikliğine gitmeyi de planlıyor. Örneğin Beyoğlu. Adaylık yarışına mevcut başkan Ahmet Misbah Demircan'ın yanı sıra başvuran Muhittin Güldal, Beyoğlu'nun alternatif ismi.

CHP'nin listesindeki tanıdık isimlere gelince.  Bahçelievler'de ANAP'lı eski başkan Saffet Bulut'u aday göstermeye hazırlanan parti, seçmen karşısına Büyükçekmece'de Hasan Akgün, Beykoz'da da Alaaddin Köseler'le çıkma hazırlığında.

İki partinin adaylarının da 10 Ocak'a kadar açıklanması bekleniyor.