İstanbul'daki Dev Araziye Üçlü Ortak Talip



Evyap, yaklaşık 31 yıldan bu yana üretim yaptığı Ayazağa’yı terk ederek Tuzla’ya taşınmaya hazırlanıyor.

Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre; şirketin, üzerinde gayrimenkul projesi geliştirmeyi planladığı Ayazağa’daki 288 dönümlük fabrika arazisi de birçok inşaat şirketinin iştahını kabartıyor. Pek çok şirketin talip olduğu arazinin geleceğine ilişkin imzalar atılmak üzere. Evyap, projeyi ortaklaşa hayata geçirme konusunda Artaş İnşaat’ın patron Süleyman Çetinsaya, Kavurmacı Ailesi’ne ait Aydınlı Yapı ve Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş ile el sıkıştı. Bu üç firma, fabrika arazisine konut, ofis, otel ve alışveriş merkezinden oluşan bir karma proje planlıyor. Gelir paylaşımlı projenin ayrıntıları konusunda taraflardan bilgi edinemedik.

Zorunlu bir karar

Burada hemen şunu belirtmekte fayda var. Evyap’ın Kağıthane Cendere Vadisi içerisinde  yer alan fabrikasını taşınması biraz da daha önce alınmış bir kararanın zorunlu parçasını oluşturuyor.

Şöyle ki; yaklaşık 350 hektar olan Cendere Vadisi, 14 Ocak 2011 tarihinde İstanbul Büyükşehir Meclisi’nin aldığı kararla, "Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanları" ile "Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanları" olarak tanımlandı. Alınan bu kararla birlikte Cendere Vadisi'nde bulunan fabrikalar kaldırılacak ve yerine eğitim, bilişim ve teknoloji geliştiren merkezler kurulacak. Proje bittiğinde 30 bin kişiye istihdam sağlanması ve yeni yapılacak konutlarda 70 bin kişinin yaşaması öngörülüyor.

Bu konuda bilgisine başvurduğumuz Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, fabrika arazisine komşu parselleri de alarak arazinin büyüklüğünü 500 dönüme çıkarmayı planladıklarını söyledi. Yeni parsellerin alımı konusunda arsa sahipleri ile görüştüklerini ifade eden Çetinsaya, projeyi yakında kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti.

Evyap Grubu, ile büyük önem verdiği Ayazağa’daki tesisini etap etap Tuzla’daki geniş arazisine taşımayı planlıyor. Bir taraftan taşınma işlemi yürütülürken, diğer yandan da gayrımenkul projesinin de başlaması planlanıyor.

Temeli Erzurum’da atıldı

Evyap Sabun, Yağ, Gliserin Sanayi ve Ticaret AŞ, Türkiye’nin temizlik sektöründe faaliyet gösteren en eski firmalarından birisi. Şirketin temeli, 1927 yılında Erzurum’da sabun üretimine başlayan Mehmet Rıfat Evyap tarafından atıldı.

Üretim için gerekli hammaddeyi İzmir ve İstanbul'dan getiren Mehmet Rıfat Evyap, bu konuda sık sık sorunlar yaşamaya başlayınca hammaddeyi kolayca temin edebilmek için 1943 yılında Erzurum’u terk ederek, İstanbul Vaniköy’de üretime başladı.

Deniz üzerinden motorlarla gelen hammadde üretildikten sonra tekrar aynı yolla Tahtakale'deki satıcılara ulaştırıldı. Mehmet Rıfat Evyap, bu arada İstanbul’da üretim yapmakta olan bir başka sabun firması ile ortaklaşa makinalı sabun üretimine geçti. Daha sonra fabrikalarını Silahtarağa’ya taşıyan Evyap, 1958 yılında yeni yerinde faaliyetlerini burada sürdürdü. 1967 yılında Duru markalı sabunların üretimine başlanır, ardından 1971 yılında Arko markası yaratıldı.1980 yılında Ayazağa’daki fabrikaya taşınıldı. Evyap’ta halen 2 bin 500 kişi istihdam ediliyor.