İstanbul’daki Mühürlü Gökdelenler için Değişiklik



İstanbul Maslak Ayazağa'da Hattat Grubu'nun 11 dönümlük arazi üzerinde 2003 yılında “İstanbul'un Eyfel Kulesi'ni yapıyoruz” sloganı ile tanıtımını yaptığı “Diamond of İstanbul” projesi, imara aykırı inşaatı nedeniyle yarım kaldı.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; İBB’den defalarca dönen, imara aykırılıkları nedeniyle mahkeme kararları ile durdurulan 17 yıllık proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Kasım 2019 tarihinde plan hazırlamıştı. İBB'yi devre dışı bırakan bakanlık tarafından hazırlanan plan ile yarım kalan otel, AVM, rezidans inşaatın önü açıldı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca re'sen onaylanan planda iki blokun yüksekliği  44, bir blokun yüksekliği 45 kat olarak belirlenmişti. 3 blokluk gökdelen projesi için hazırlanan imar planları bir ay boyunca itirazlar için askıya çıktı. Askı sürecinde İBB de plana itiraz etmişti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İBB tarafından verilen itiraz dilekçesinde, bu alanda plan yapma yetkisinin İBB Başkanlığı'nda olduğuna dikkat çekilerek “yapılaşma değerleri açısından çelişkiler olması, hangi emsal değerlerine göre yapılaşacağının belirtilmemesi” nedeniyle plana itiraz edildiği kaydedilmişti.

Kat adedi düştü, pist eklendi
Askı sürecinde yapılan itirazlar bakanlık tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda üst ölçekli 1/5 bin ölçekli nazım imar planı onaylanarak kesinleştirildi. Ancak 1/1000 ölçekli uygulama imar planında itirazlar doğrultusunda kat yüksekliği yeniden düzenlendi. 44 ve 45 kat olarak belirlenen 3 bloktaki kat adedi 40'a düşürüldü. Daha önceki plandan farklı olarak helikopter iniş alanının da yeri belirlenerek plana işlendi.

Plana göre inşaat; 2017 tarihli 112 sayılı ruhsata göre yapılacak, binaların yıkılıp yeniden yapılması durumda da planda gösterilen kat adedine uyulacak.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.