İstanbul’daki Türbeler Büyükşehir’e Emanet…


























Başkan Topbaş’ın talimatıyla başlatılan çalışmayla İstanbul’daki 120 türbenin bakım, onarım ve ihyasını Büyükşehir Belediyesi üstlendi. İmzalanan protokolle Büyükşehir’e devredilen eserler arasında birçok Padişah türbesi ile Merkez Efendi ve Mimar Sinan’ın türbeleri de bulunuyor.

Gerçekleştirdiği dev yatırımlarla İstanbul'un ulaşım, çevre ve kentsel dönüşüm gibi dev sorunlarını çözme yolunda önemli adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yıllardır kaynak yetersizliği nedeniyle gerekli ihtimamın gösterilemediği türbeleri ihya ediyor. Her biri bu vatan ve bu millet için önemli hizmetler yapmış, gerektiğinde canlarını feda etmiş atalarımız, artık ebedi istirahatgahlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetleriyle huzur bulacak...

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli 120 adet türbenin bakım, onarım ve ihyasını artık Büyükşehir Belediyesi yapacak. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 10. maddesi gereğince, konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında 26 Haziran 2005 tarihinde bir protokol imzalandı.

Protokole İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş, Vakıflar Genel Müdürlüğü adına ise, Genel Müdür Yusuf Beyazıt imza attı. Buna göre, İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı 120 türbenin Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de 13 Temmuz’da gerçekleştirdiği birleşiminde bu protokolü onayladı.

Belediye Meclisi’nde kabul edilen protokole göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi 120 adet türbenin bakım, onarım, restorasyon ile ihyasını sağlamakla görevli ve yetkili olacak. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan bu 120 adet türbenin umuma açma yetkisi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olacak. Büyükşehir, yapacağı onarımlar için Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu’ndan izin alacak.

5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre Belediyeler; “Kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekanların ve işlevlerinin korunması sağlayabiliyor, bu amaçla bakım ve onarımını yapabiliyor, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebiliyor.”

Büyükşehir Belediyesi tarafından ihya edilecek türbeler…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım, onarım ve ihyasını yapacağı 120 türbe arasında şu türbeler de bulunuyor;
Fatih: Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Abdülmecid, Aşık Paşa, Gülbahar Hatun, Şehzadeler Türbesi
Eminönü: Sultan 2. Abdülhamit , Sultan 2. Mahmut, Sultan 1. Abdülhamit, 2. Sultan Beyazıt, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Sultan Türbesi, Cedid Havatin, Cafer Baba, Mahmud Paşa, Nakşidil Valide Sultan
Eyüp: Eyüp Sultan, Feridun Paşa, Adile Sultan, Beşir Ağa, Üryanizade Esad Efendi, Zal Mahmud Paşa, Siyavuş Paşa,
Üsküdar: Aziz Mahmud Hüdai, Cennet Efendi
Beşiktaş: Yahya Efendi, Şehzadeler Türbesi
Zeytinburnu: Merkez Efendi
Beyoğlu: Turabi Baba, Şeyh Galip