İstanbullu Bu Yaz Zaman Kazanacak



Bu ay sonuna kadar hizmete alınacak Taksim-Kabataş finüküleri ve temmuzda devreye girecek Zeytinburnu-Bağcılar tramvayı ile İstanbullu, tek biletle Levent-Bağcılar arasında raylı sisteme kavuşacak.

Zeytinburnu-Bağcılar Cadde Tramvayı'nda ray döşeme çalışmaları tamamlandı. Hatta elektrik verilerek deneme seferlerine çıkılmasına hazırlanıyor. Temmuzda devreye girmesi beklenen tramvayla, mevcut Kabataş-Zeytinburnu Tramvay Hattı, Kabataş-Bağcılar raylı sistemine dönüşecek. 5.2 km uzunluğundaki yeni hattın maliyeti 50 milyon YTL. Yeni hatla tek yönde saatte 21 bin yolcu taşınabilecek. Yolculuk süresi ise 17 dakika. Bu güzergâhta karayoluyla yolculuk akşamları 60 dakikayı bulabiliyor. Böylece bu hattaki başta E-5 ve TEM bağlantı yolu olmak üzere karayolu ağında büyük bir rahatlatma olacak.

4. Levent-Bağcılar: 58 dk
Zeytinburnu-Bağcılar hattının devreye girmesiyle, Kabataş-Bağcılar arasında Eminönü, Topkapı, Zeytinburnu, Güneşli'den geçen toplam 19.2 kilometrelik raylı sisteme ulaşılacak.

Test aşamasındaki Taksim-Kabataş finüküler sisteminin de bu ay sonunda hizmete alınması bekleniyor. 4. Levent'ten Taksim'e 12 dakikada metroyla gelen bir İstanbullu, finükülerle iki dakika sonra Kabataş'a inebilecek, buradan cadde tramvayıyla Eminönü- Topkapı üzerinden 27 dakikada Zeytinburnu'na, oradan da 17 dakikada Bağcılar'a ulaşabilecek. Yani 4. Levent'ten Bağcılar'a raylı sistemle 58 dakikada varılabilecek. Maliyeti ise, Akbil'le tek bilet, yani 1 YTL.

Bu arada, revizyona gidilen 12.5 km uzunluğundaki Edirnekapı-Sultançiftliği hattının 5.2 kilometrelik bölümü de yer altına alındı.

Mesafeler kısalıyor
Üç yıl içersinde Taksim-Yenikapı ve 4.Levent-Ayazağa metroları, Aksaray-Yenikapı, Vezneciler-Sultançiftliği, Kadıköy-Kartal, Otogar-Bağcılar hafif metroları, Yenikapı-Üsküdar Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ve Halkalı-Gebze banliyö hattının metroya çevrilmesiyle trafikte önemli oranda rahatlama bekleniyor.

Projeler bittiğinde, Maslak'tan 4 dakikada Levent'e, 16 dakikada Taksim'e, 21 dakikada Yenikapı'ya ulaşılacak. Aynı güzergâh otomobille 1.5 saat sürüyor. Ya da Havalimanı-Aksaray-Taksim-Seyrantepe arasında 65 kilometrelik karayolunda iki saate ulaşan yolculuk, 37 km'lik raylı sistemde 50 dakika sürecek. Marmaray'ın da devreye girmesiyle, karayoluyla sabah ve akşam üç saati bulabilen İkitelli-Tuzla arası ve iki saat süren Havalimanı-Dudullu arası raylı sistemle bir saate inecek. Yenikapı-Üsküdar, metroyla 4 dakikaya inecek.